Red Purple Black

Crnogorci ulažu 140 milijuna eura u skijališta

IspisE-mail

ŽELE BITI VODEĆI U REGIJI
Kako piše novac.hr, Crna Gora je prethodnih godina konačno dostigla turističke brojke kojima je dugo težila. Broj turista premašio je dva milijuna, a ukupan prihod od turizma u 2018. godini po prvi put bio više od milijardu eura. Istovremeno je u Crnoj Gori otvoreno preko 70 hotela, no napredak je zabilježen uglavnom u primorju, dok sjever zaostaje.

Iz tog razloga, Vlada Crne Gore odlučila je u naredne tri godine uložiti 140 milijuna eura u gradnju sedam novih skijališta na sjeveru zemlje.
Kako je za Deutshe Welle izjavio direktor poduzeća Skijališta Crne Gore Miloš Popović protekle  zimske sezone u Crnoj Gori je bilo aktivno šest skijališta.

- U veljači je završena prva faza novog skijališta Kolašin 1600, koja je koštala 17 milijuna eura i vjerujemo da će ono privući veliki broj turista. Što se tiče ostalih pet skijaških centara, broj turista je bio najbolji u posljednjih pet godina. U narednom periodu planirana je gradnja još sedam skijališta -  najavio je Popović te naglasio kako je do 2022. Godine planirano skoro 270 kilometara staza za skijaše sa 63 žičare.

Iako pojedinci u turističkoj djelatnosti, unatoč optimističnim najavama ne vide razvoj zimskog turizma, direktor Popović u svojim izjavama bio je kategoričan.

- Istina je da su svjetski trendovi da skijaški centri na visini do 1.800 metara obogaćuju svoju ponudu drugim sadržajima, kako bi stvorili uvjete za produžetak sezone i veću rentabilnost. I mi ćemo tako imati sisteme za proizvodnju umjetnog snijega, a napravit ćemo i akumulacijska jezera -  kaže direktor skijališta.

Veliki problem sjevera Crne Gore, kako navodi novac.hr,  je i nedostatak kvalitetnog smještaja. Planom za skijališta predviđena je i gradnja preko 100 novih hotela i bungalova.

- Država je već zaključila ugovore sa stranim investitorima za izgradnju četiri hotela kod ski-centra Kolašin 1600. I Vlada dodatno potiče investitore na izgradnju hotela na sjeveru kroz Program ekonomskog državljanstva, u kojem, u zamjenu za ulaganja, mogu dobiti crnogorsku putovnicu. Interes ulagača je velik i raste iz dana u dan -  tvrdi Popović.

U istom tekstu navodi se i kako je britanski list Guardian nedavno Kolašin uvrstio među deset najboljih malih skijaških resora u Europi. Popović kaže da je, i po mišljenju drugih, Crna Gora na dobrom putu da bude rame uz rame s europskim skijaškim centrima.