Red Purple Black

Wengen: Ivica - nerješiva enigma za ostale

IspisE-mail

U TRI DANA DVA PUTA SVIRANA HRVATSKA HIMNA
Kako skijašice ne znaju šta bi sa vremenskim prilikama, tako skijaši ne znaju šta bi sa Profesorom Ivicom. Wengen je ponovo, nakon samo dva dana, opet bio u znaku Ivice Kostelića.

 Na veoma teškoj, mekanoj stazi koja je popuštala sa svakim novim skijašem Ivica je hladno odvezao drugu utrku nedjeljnog slaloma pa je bio brži od Jean Baptiste Grangea za cijelih 99 stotinki. Vodeći iz prve vožnje Austrijanac Marcel Hirscher branio je prednost od 9 stotinki ispred Ivice. Iako je na dva prolaza i povećao prednost, nakon velike greške uspio je ostati na skijama i doskijati ukupno drugo vrijeme sa 93 stotinke iza Ivice, pa su tako prva dva mjesta na postolju izgledala kao i u Adelbodenu. Profesoru je ovo 15. pobjeda karijere i druga ovosezonska slalomska pobjeda što mu i dalje garantira crvenu majicu vodećeg slalomaša, te povećava prednost u generalnom plasmanu na preko 200 bodova ispred Svindala. Na raskvašenoj stazi Natko Zrnčić Dim  i Dalibor Šamšal nisu uspjeli ući u drugu vožnju.

s1

Dan ranije u Wengenu je vožen atraktivni i najduži spust Svjetskog kupa. Staza Lauberhorn sa svojih 4455m dužine je izuzetno zahtjevna i opasna, posebno uzmemo li u obzir da brzinski rekord ostvaren prije 6 godina iznosi 168 km/h. Na toj i takvoj stazi najbolje se snašao Austrijanac Klaus Kroell koji je u vremenu 2:31,28  odskijao svoju drugu spustašku pobjedu u karijeri. Iza sebe je ostavio domaću uzdanicu Didiera Cuchea za 14 stotinki zaostatka. Inaće, ovo je Didieru već treće wengensko srebro u karijeri. Za slavlje skoro 30.000 domaćih navijača potrudio se prošlogodišnji pobjednik Lauberhorna Carlo Janka sa 39 stotinki iza Austrijanca. Ivica Kostelić je odradio odlično 12. vrijeme i tako još jednom potvrdio da je trenutno najsvestraniji skijaš Svjetskog kupa. Natko je odustao od starta, a Tin Široki završio na 43 mjestu sa 7,44 sekunde zaostatka. Današnju utrku su, kao po običaju, obilježili i padovi i to švedskog veterana Patricka Jaerbyna, koji se nakon pomoći ipak pridigao na noge, te Nijemca Stephana Kepplera koji je nakon udara u zaštitnu spužvu odvezen sa staze.

Skijaše očekuje fantastičan produženi vikend u austrijskom Kitzbuhelu sa četiri utrke na programu.

s2
Maribor : Opet problemi s vremenom

Zlatna Lisica mariborskog Pohorja je kao i mnogo puta do sada otkazana. Proljetno vrijeme nije dozvolilo najboljim svjetskim skijašicama da pokažu šta znaju na stazi sa najnižom nadmorskom visinom gdje je start na 696m, a cilj na 336m. U subotu je peti veleslalom sezone ipak počeo, ali staza nije izdržala te je utrka prekinuta nakon 25 skijašica. U trenutku prekida vodeća je bila Njemica Viktoria Rebensburg, pobjednica prvog veleslaloma iz Soldena. Nakon sudskog vijećanja, odlučeno je da se utrka u cijelosti otkaže, a trenutni rezultati ponište.

Nedjelja nam nije ponudila ništa novo. Prema mišljenju sudaca staza bi izdržala samo 15-tak natjecateljki te je i sedmi slalom sezone otkazan.

U povijesti Zlatne lisice zapisani su mnogi otkazi ili jedne ili druge utrke. Par puta je Kranjska Gora poslužila kao zamjena, a zabilježeno je da je i olimpijska Jahorina ugostila jednu utrku Zlatne Lisice.

Nastavak ženskog programa se seli u talijansku Cortinu d´Ampezzo, u fantastičan krajolik Dolomita.
 
s3

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji