Red Purple Black

MAKARSKI SAN Skijalište na Biokovu gradio bi ugostitelj iz Zagvozda

IspisE-mail

MARKICA LONČAR ZATRAŽIO KONCESIJU ZA SPORTSKO-REKREACIJSKU ZONU NA PLANINSKOJ LOKACIJI KAOCI
Zabiokovlje kreće u bitku za stvaranje prvoga dalmatinskog skijališta na visokim sjevernim biokovskim padinama, već duže vrijeme postojeće ideje, koja je prve konkretne obrise dobila s pojavom zainteresiranih investitora.

Načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće ne krije zadovoljstvo, sadašnji planinski mrtvi kapital konačno bi se mogao pretvoriti u atraktivnu cjelogodišnju turističku zonu.

Naruku mu ide prirodna infrastruktura, koja snijeg na planini na određenim planinskim sjevernim zonama, iznad tisuću metara, čuva i do šestog mjeseca, autocesta i tunel što je razdaljinu od Imotske krajine i mora sveo na tek nekoliko minuta vožnje, te plan izgradnje žičare čija bi putanja povezala vrh Sv. Jure i nekoliko zabiokovskih lokacija.

- Biokovo ima nekoliko adekvatnih lokacija na kojima bi mogla niknuti skijališta, no za sada je najizglednija ona na Kaocima.

U prilog cijeloj priči idu i Makarani s projektom žičare, koja bi se protegnula do biokovskog južnog vrha Vošac. Nakon toga ona bi mogla put nastaviti do Sv. Jure, te zatim do sjevernih biokovskih lokacija na kojima bi niknuli rekreativni centri.

Za sada imamo dva plana; po jednome bi žičara nastavila do zaselka Milića, znači prema Vrgorcu, a po drugom do planiranog skijališta podno biokovskog vrha, rekreacijskoj zoni Kaoci, za koje već imamo zainteresiranog investitora.

To nam je otvorilo put prema državnim instancijama, pa s prijedlogom žičare namjeravamo ići prema Županiji kako bi se uvrstio u postojeći Prostorni plan. Od Zabiokovlja namjeravamo napraviti novu Istru, optimističan je načelnik Gaće.

Dobar vjetar u leđa svakako mu daju i investitorske ponude, a jedna od njih je ona od Zagvožđanina Markice Lončara, poznatoga splitskog ugostitelja.

Svjestan promjena koje nadolaze, te biokovskih mogućnosti, Markica je Općini Zagvozd već poslao pismo namjere s traženjem koncesije za sportsko-rekreacijsku zonu na najizglednijoj skijaškoj lokaciji, planinskoj lokaciji Kaoci.

Na 1100 metara visine sjeverne strane Biokova, on uz pomoć prilično zainteresiranog investitora želi krenuti u realizaciju pozamašnog poslovnog projekta.

S obzirom da se ta lokacija nalazi unutar granica Parka prirode Biokovo, načelnik Gaće je Lončarov prijedlog za koncesiju na tom području uputio čelnicima Javne ustanove koja skrbi o parku. Odgovor se još čeka, potvrdio nam je Lončar.

- Prednost rekreacijske zone je cjelogodišnja aktivnost, no i mogućnost da gosti s Makarske rivijere u istom danu mogu uživati u skijanju i kupanju u moru. Snijeg se na sjevernom dijelu Biokova zadrži i do šestog mjeseca, i do tada bi se na lokaciji Kaoci moglo skijati i sanjkati.

U ljetnim mjesecima gosti bi mogli uživati u planinskoj šetnji po uređenim stazama, sportašima bi se ponudilo mjesto za kondicijske pripreme, a proširili bismo i Napoleonov stari put te ga prilagodili biciklistima, kaže Lončar.

Plan mu je opsežan; uza sve navedeno što bi ljubitelje zimskih radosti skrenulo s uobičajenih izleta do Kupresa i Blidinja, Kaoci bi imali i edukativne mogućnosti za školarce.

Netaknuta biokovska živa priroda lako se može uklopiti u školske izlete s učenjem u prirodi, a naruku bi išla i dobra ugostiteljska ponuda temeljena na autohtonoj hrani.

- Biokovo bi moglo privući skijaše s područja od Dubrovnika do Šibenika. A kada bi se rekrecijskom centru pridružila i žičara, dobili bismo odličnu turističku platformu. Lokacija Kaoci je oduvijek bila poznata, na njoj još uvijek postoji nekoliko turskih bunara, a dugo je slovila i kao bogata ispaša za stada starih stanovnika ovoga kraja – kaže Markica Lončar.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji