Red Purple Black

Skijašku sezonu u Gorskom kotaru otpuhali vjetrovi

IspisE-mail

OD ČETIRI GORANSKA SKIJALIŠTA RADI SAMO PETEHOVAC
Prethodnih tjedana problem je bila južina, sada je bura, pa je sve očitije da bez snježnih topova Gorani neće moći računati na pravu ski sezonu

DELNICE Usprkos sasvim solidnim visinama snježnog pokrivača (Begovo Razdolje 55 cm, Delnice 43, Parg 30), od četiri goranska skijališta proteklog vikenda proradilo je tek jedno – ono na Petehovcu, i to zahvaljujući činjenici da su uposlenici Planinskog centra Petehovac snijeg iz šume nanosili na stazu! Glavni uzrok nemogućnosti skijanja na ostalim skijalištima, s izuzetkom Begova Razdolja koje već treću godinu ne radi, je jaka bura koja je s padina Čelimbaše i tršćanskog Rudnika otpuhala gotovo sav snijeg. Ono što je ostalo, nije bilo pogodno za skijanje, tim više što je riječ o suhom snijegu, takozvanom pršiću, koji je idealan za skijanje kad padne na već čvrstu podlogu južnog ili proizvedenog snijega, ali nikako nije dobar ako pada na tlo bez prethodne snježne podloge.

Ovakav rasplet vezan uz prvi pravi snijeg u 2011. godini predstavlja, na žalost, nastavak negativnog skijaško-snježnog niza koji je ove sezone za Gorane počeo već u studenom prošle godine, te se nastavio u prosincu, ali ni u jednom tih prošlogodišnjih mjeseci, kao ni u prvom ovogodišnjem, goranska skijališta, osim jučer Petehovca, nisu mogla raditi. Sada zbog bure, a prethodnih mjeseci zbog prejakog juga koje je prebrzo otopilo inače velike količine snijega što su završnih mjeseci prošle godine zasuli Gorski kotar.

Ovisni o vremenu

Prognoze za ovaj tjedan najavljuju nove oborine koje svi koji vole skijanje s nestrpljenjem očekuju, a na Čelimbaši i Rudniku nadaju se da će predstojećeg vikenda napokon oživjeti i njihove staze. No, i tu će konačnu odluku donijeti ne želje, već vrijeme pa je još jednom više no očigledno kako goranska skijališta u (pre)velikoj mjeri ovise o meteorološkim prilikama. Štoviše, sve je jasnije kako bez adekvatne infrastrukture vezane uz proizvodnju snijega postojanje goranskih skijališta neće imati smisla jer rade premali broj dana da bi vratili uložena ulaganja.

No, to što skijališta još ne rade, ne znači da se na goranskom području ne može uživati u snježnim radostima, pogotovo sanjkanju i klizanju. Naime, i delničko klizalište u Parku kralja Tomislava i novootvoreno sanjkalište u Kupjaku rade punom parom. Tako su u Kupjaku zahvaljujući činjenici da jedini u Gorskom kotaru imaju snježni top, sanjkašku stazu počeli raditi čim su zalepršale prve pahulje, a od subote sanjkalište je otvoreno.

Vrtićarci na sanjkanju

»Cijeli ovaj tjedan što je pred nama rezerviran je za vrtiće iz Rijeke, Raba i Istre kojima smo dali popust na hranu i baby lift, a pune su nam i gotovo sve sobe do kraja sljedećeg vikenda«, govori vlasnica Ognjena Irvišević ističući kako će sanjkalište sigurno raditi i dalje, a jedina opasnost je jače jugo ili zatopljenje.

Čak ni to ne brine Damira Majnarića, direktora delničkog »Runolista« koji vodi brigu o delničkom klizalištu čiji će led biti na raspolaganju sigurno još najmanje puna dva mjeseca: »Led je dobro pripremljen, interes je, pogotovo vikendom, zaista dobar i za sada smo vrlo zadovoljni. Uz klizanje nudimo i mogućnost korištenja bazena, a u ponudi nam je i od ove zime i nordijsko skijanje pa pozivamo sve koji vole klizanje, skijaško trčanje i kupanje u bazenu da dođu u Delnice i uživaju«, kaže Majnarić.

Izvor: Novilist.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji