Nesvakidašnja nesreća na Sljemenu

Ispis

Autor D.P. Četvrtak, 27 Siječanj 2011 12:54

NEPOŠTIVANJE ODREDBI SIGURNOSTI
Da na skijalištima opreznosti nikada nije dovoljno i da se trebaju poštivati odredbe sigurnosti kako od strane onih koji upravljaju skijalištima, tako i samih skijaša, kazuje nam i bizarna nesreća s teškim posljedicama koja se dogodila u utorak na zagrebačkom Sljemenu.
Šezdesetpetogodišnji Boris Gregurević nastradao je u jutarnjim satima pri spuštanju niz Zeleni spust, kada ga je, prema izvješću hrvatskih medija, snijegom zasuo top za umjetno zasnježavanje pri čemu je skijaš pao na leđa i teško ozlijedio kralježnicu.
Nesretni skijaš je prevezen u zagrebačku Traumatološku bolnicu, gdje mu je ukazana liječnička pomoć.

Uz svoje žaljenje zbog ovog događaja, nadležni iz zagrebačkog Holdinga upozorili su da su na Sljemenu za skijaše rekreativce otvoreni Crveni i Bijeli spust, a da su ostale staze, među kojima i Zeleni spust zatvorene zbog nedovoljne količine snijega. Isto tako, tvrde oni, postavljene su i oznake da je na nekim stazama u tijeku proizvodnja umjetnog snijega.

Unatoč, izjavama nadležnih, nastradali Gregurević dok je čekao operaciju, za Večernji list je dao potpuno drugačiju sliku cijelog događanja.

- Kada sam platio cjelodnevnu kartu za skijanje, koja stoji 70 kn, nitko me od zaposlenih nije upozorio da je Zeleni spust zatvoren za skijaše – rekao je Gregurević i istaknuo da je žičarom došao do vrha i odlučio krenuti niz padinu. Nigdje nije vidio upozorenja ili ograde koji bi ga upozorili da je spust zatvoren te je tek u vožnji primjetio da s desne strane tri topa bacaju snijeg pa se dao ulijevo. Slalom kroz ledenu maglu naglo je završio kada ga je, prisjeća se, pri samom kraju staze dohvatio “mlaz” iz posljednjeg topa. Pao je na leđa, i ostao nepomičan ležati na snijegu do dolaska skijaša koji su pozvali pomoć.

– Pa mogao sam izgubiti glavu! Ne samo da, iako ne rade sve staze, naplaćuju punu cijenu, nego i ne stavivši upozorenja dovode u pitanje ljudske živote – poručio je upravi skijališta Gregurević i dodao da su, dok je čekao Hitnu, radnici žurno otišli stavljati ograde i upozorenja na stazu spusta.