Red Purple Black

Sva skijališta bez slobodne postelje

IspisE-mail

S obzirom na to da je skijaška sezona najintenzivnija i skijašima najzanimljivija od polovine veljače do polovice ožujka, zbog visine snježnoga pokrivača, ali i zbog produljenog dana, provjerili smo gdje je najpovoljnije zimovati na najpoznatijim i najatraktivnijim skijalištima u Bosni i Hercegovini.
Olimpijski centar Jahorina trenutno broji preko dvije i pol tisuće skijaša na planini, dok se vikendom ta brojka penje na 10 tisuća posjetitelja. Visina snježnog pokrivača trenutno iznosi 160 centimetara. Cijena noćenja za jednu osobu u Hotelu Bistrica je 60 KM. U većini hotela koji rade na Jahorini cijene se kreću od 60 do 120 KM. Za djecu od 2 do 12 godina cijena je za 30 do 50 posto umanjena. Cijene privatnog smještaja ovise od lokacije i opremljenosti kuće, a uglavnom se kreću od 20 do 30 KM po danu.
Dnevna ski karta za žičaru iznosi 23 KM, šestodnevna karta je 120 KM, a sedmodnevna 130 KM. Cijene ski opreme po dnevnom najmu kreću se od 10 do 15 KM. Oni koji još nisu naučili skijati na stazi imaju ski instruktore, čije se usluge plaćaju za jednu osobu 20 KM, za dvije osobe po 15 KM, za tri osobe po 10 KM itd.
Sportsko rekreacijski centar Čajuša na Kupresu također ima mnogo posjetitelja. Tijekom cijele skijaške sezone vikend aranžmani su popunjeni, a kako su kazali iz SRC-a Čajuša, velika potražnja za smještajnim kapacitetima još ni blizu nije zadovoljena. Na Kupresu je trenutno veliki hit noćno skijanje, a skijaške staze su u odnosu na prethodnu godinu proširene. Cijena noćenja u Hotelu Adria ski na Kupresu po osobi iznosi 50 KM, polupansion je 66 KM, puni pansion po osobi je 75 KM. Cijena dnevne ski karte je 15 KM, a za djecu do 14 godina je 10 KM. Ski klubovi organiziraju početnu sedmodnevnu školu skijanja. Osim hotelskih kapaciteta na Kupresu cvjeta i privatni smještaj čije se cijene kreću od 20 do 30 KM po danu.
Bjelašnica je također prepuna posjetitelja i ljubitelja zimskih sportova. Skijaši se na Bjelašnici imaju priliku spuštati sa 2067 metara nadmorske visine, tu su tri ski lifta i dvosjedna žičara. Cijene polupansiona u Hotelu Maršal na Bjelašnici u ovome razdoblju skijaške sezone su oko 70 KM po osobi, dok se puni pansion plaća 85 KM. Cijena samog noćenja u Hotelu Maršal po osobi iznosi 55 KM. Cijena dnevne ski karte je 22 KM, tjedna 122 KM, a sezonska iznosi 300 KM.
Park prirode Blidinje posljednjih je godina jedno od atraktivnijih BiH skijališta. Vrhovi skijaških staza nalaze se na 2228 metara nadmorske visine na padinama planine Vran i Čvrsnica. U Parku prirode Blidinje nalazi se Planinski dom koji broji 40-ak smještajnih kapaciteta. Cijena punog pansiona u Planinskom domu po danu za jednu osobu iznosi 40 KM, piolupansion je 35 KM. Cijena pansiona za djecu od 5 do 10 godina strosti je 25 KM, a polupansiona 20 KM. Organizirani posjeti preko agencija imaju određeni popust. Samo noćenje sa doručkom stoji 25 KM. Na Blidinju danas ima oko 2 tisuće vikendica koje vlasnici iznajmljuju, a čija je cijena, ovisno od lokacije i smještaja oko 20 KM. Planinarski dom redovito organizira izlete u prirodu za posjetitelje, planinarenje i dr. Cijene noćenja po osobi u Hotelu Hajdučke vrleti na Blidinju iznosi 30 KM, puni pansion je 60 KM, a polupansion 48 KM. Za djecu do tri godine starosti smještaj se ne plaća, a za djecu do 14 godina cijene smještaja su za 50 posto niže.
Ski centar "Babanovac" na Vlašiću treće je po veličini BiH skijalište, a od Travnika je udaljeno samo 20 kilometara. Ski centar raspolaže sa šest ski liftova, na oko 15 kilometara ski staze za sve vrste skijaša. Ski centar je u 2004./05. sezonu ušao sa nova tri tabača snijega, koji će omogućiti kvalitetnije skijanje. Na Vlašiću se nalazi nekoliko hotela, a tu je i privlačan privatni smještaj, te vile za iznajmljivanje.
Cijena noćenja s doručkom u Hotelu Babanovac na Vlašiću po osobi iznosi 32 KM, polupansion je 42 KM po osobi, puni pansion 47 KM. Za djecu do 13 godina starosti plaća se pola cijene. Smještajni kapaciteti na Vlašiću svake su godine popunjeni.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji