Red Purple Black

Busovačke staje - perla u niski netaknute prirode

IspisE-mail

 sSKIJALIŠTE GDJE SE PLANOVI REALIZIRAJU
I dok mnogi veći gradovi i općine u BIH muku muče s realizacijom brojnih projekata, posebno onih vezanih uz zimski turizam i skijališta, zahvaljujući mladim i perspektivnim ljudima koji vjeruju u budućnost razvoja svog životnog okružja, općina Busovača koja broji tek 18 tisuća stanovnika, može se pohvaliti sa dva skijališta u svojoj blizini, mala ali s velikim planovima.

 

Prošle nas je godine u veljači put odveo na Pridolce gdje smo se oduševili onim što su u kratko vrijeme tamo uradili, a ove godine uputili smo se put skijališta u neposrednoj blizini, Busovačkih staja.

Ovo skijalište udaljeno je od Splita oko 270 km te od Busovače 15 km, a do njega iz Busovače vodi makadamska cesta koja je u ovom trenutku najveća rak-rana cijelom projektu. Zbog velikih količina snijega koje znaju napadati u ovim područjima, unatoč trudu odgovornih da se cesta održava, za prometovanje njome često je potrebna zimska oprema i dodatan oprez zbog uspona, ali i nemogućnosti da se u svakom trenutku mimoiđete s drugim vozilom.
No, ono što će vam uljepšati vožnju ovom cestom, svakako je priroda uokolo i osjećaj da se nalazite u bogatstvu koje još ljudska ruka nije dotaknula.

s1
 

 s2

Takav osjećaj zadržat ćete i po dolasku na skijalište iako se na njemu već nalaze ugostiteljsko-turistički objekti i ski liftovi.
Na Busovačkim stajama postoji sidro dužine 800 metara i baby lift od 400 metara te sveukupno nešto više od 2 km staza o kojima skrbi ski centar Mići.  Mnogi će reći da je to zanemarivo, ali kako se i na stazama vidi trud odgovornih i kako na ovom skijalištu koje se nalazi od 1400 do 1640 metara nadmorske visine ima snijega kada ga u drugim krajevima nedostaje, tako ne nedostaje ni posjetitelja i skijaša.

s3

s4

Ovo skijalište otvoreno je 2006. godine, a sve do lani za smještaj gostiju postojala je tek Fratarska kuća, objekt napravljen po uzoru na manje planinarske domove, sa nešto više od desetak ležajeva u koji i danas rado dolaze skijaši i planinari. No sada na skijalištu postoji i turistički objekt Mećava sa kapacitetom od oko 60 ležajeva. U Mećavi postoji i restoran, a poseban restoran nalazi se i u sklopu ski centra Mići, u kojima možete popiti čaj za 1,5 KM, sok za 2 KM, pivo za 2.5 KM, ali i ručati za cijenu od 10 do 15 KM.

s5

s6

Novi lift i nova staza koja bi bila smještena tako da skrati put do skijališta, uređenje postojeće ceste, paket aranžmani u turističkoj ponudi, sadržaji za razvoj obiteljskog turizma i još mnogo toga upisano je među planove ovog skijališta. U planove je upisan i razvoj ljetnog turizma zbog prirodnog bogatstva ovog kraja, a planova i ideja ovdje ne nedostaje. Kako je očito, da je ovo skijalište u pet godina postojanja ostvarilo svoju primarnu svrhu, ne treba biti skeptičan ni prema ostvarenju njihovih novih planova.

Naša je preporuka, dođite makar jednom na ovo skijalište, vjerujemo da ćete se ponovno vratiti.


s7

s8

s9

s10

s11

s12

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji