Red Purple Black

Busovačka avantura

IspisE-mail

sDRUŽENJE FORUMAŠA
Već postaje tradicija da se posjetitelji portala Dalmacija.ski okupljaju na druženjima i skijanjima, a sve je počelo je sa Vlašićem, zatim Kupresom, Supetrom, Kaštelima, Čiovom, Puy St Vincentom, Šibenikom pa je tako došao red i na Busovačke Staje, malo pitoreskno skijalište u centralnoj Bosni. Poziv za druženje došao je iz Zagreba, a čim je prognoza prijavila novi snijeg, odluka je bila jednostavna.
Dok snijeg mete bosanskim predjelima, Fordov kombi sa Šibenčanima i Kaštelanima kreće put Travnika. Kažu da se rizik isplatio jer je zeljanica, ili pita od trave kako vozač Forda reče, zadovoljila izbirljive ukuse forumaša koji su se okupili tu večer na Kalibunaru.

s1


s2 Subota je osvanula sniježna kao i prethodni dan. Nedamo se zbuniti i bez žurbe krećemo prema odredištu. U Busovači kontaktiramo našeg zagrebačkog domaćina i „majstor“ nas je uputio uz brdo, a on će nas sustići jer je njemu rutina popeti se Suzukijem na 1500 m. Dobro kad je tako.
Naš pilot Forda zaustavlja napredovanje prije samog silaska sa asfalta i zbog sigurnosti uspona, a upozorenje je bilo upućeno još u Travniku, odlučuje da su lanci jedino rješenje za zadnji pogon našeg kombija. A šta je tu čudno, rekli biste, ništa da od tog trenutka ne počinje naša vesela avantura. Lanci nikako da legnu na svoje mjesto. Probaj ovako, probaj onako...

s3

Pitam pilota da li ih je ikad montirao. Naravno da jeste. Na bivšem kombiju. Jedna mala razlika, sitnica, pravi nam smetnju. Citroen imao gume 175, Ford ima 195.
Nakon pola sata posao od minute je bio gotov. Krećemo uz brdo u susret ljepotama Busovačke planine. Vrlo brzo, već nakon 500 m, lijevi lanac je odlučio da mu nije mjesto na lijevoj gumi već u snijegu. Pilot je pokušao skloniti kombi u stranu, ali bez lanaca to je bila nemoguča misija. Nema druge nego ponoviti radnju od prije minute. Sad je lanac puno bolje učvršćen i krećemo dalje.

s4

Očigledno nas je krenulo jer nakon 500 m nismo imali problema. Tek nakon 800 m nam je spao i desni lanac. Sada montaža ide puno brže jer je majstor potkovan iskustvom. Na slijedećem usponu opet lijevi lanac odbija saradnju i spada sa kola.
Odluka pada da se ne staje dok ne izađemo na ravniji dio gdje bi mogli ponoviti operaciju „lanac“. Pogodna lokacija sa flekom suhe ceste i iskrcavanje suvozača sa zadatkom pronalaska odbjeglog lanca. U tom momentu sustiže nas i naš domaćin i ja u maniru vrsnog organizatora šaljem njega nazad u potragu, a mi ćemo gurat dokle ide.

s5

To je bio sudbonosni potez jer je domaćin tražeći lance, našao Splićane koji su se uputili za nama iako GPS ne poznaje nikakve Staje.
Zbog blažeg nagiba ceste, kombi gura do ravnog dijela puta i tu čekamo našeg odbjeglog suradnika sa lijevog kotača.
Na našu radost pored lanca dobijamo još jedan par naših prijatelja skijaša. Dok pilot montira naše lance, ovaj put prilično kvalitetno, mi se pozdravljamo i naravno pravimo zastoj na cesti. Dogovor je da se čekamo na vrhu. Splitski veteran mnogih europskih skijališta uzima i djecu iz kombija da ne moraju sudjelovati u beskrajnom ponovnom rješavanju problema klizanja, a nama daje nove lance koje Honda još nije imala priliku okusit. Nije bilo potrebe.
s6

Honda i Suzuki nastavljaju put, a mi ćemo čim propustimo kolonu. Da naša avantura nije ništa posebno potrudio se pokazati nam vlasnik džipa koji se dokazujući svoju nadmoć, prilikom preticanja mlade dame u jednom mini automobilu, parkirao u jarak.
E sad će se vidit kvalitet rada našeg pilota jer treba isčupati par tona težak džip iz metar dubokog jarka. Prvo sam ja pokušao zubima. Ne ide.

s7

s8

Dok je muški dio posade džipa „razmišljao“, ženski dio posade je djelovao. Šta žena zna šta je sto kila?! Uzme i nosi, malo fosnu, malo šent... Lanci kopaju snijeg i odbijaju napustiti gume sve do trenutka dok nisu našli tvrdu podlogu, a tada su se „rastočili“ u dijelove. Nema nam druge nego ponoviti operaciju po ko zna koji put.

s9

Ovo ga dođe kao obuka u vojsci. Splitski lanci su se pokazali kao odlično rješenje, brzo za montažu i pouzdano za kretanje. Putnike iz jarka smo ostavili njihovim prijateljima u zanimaciju. Valjda će njima reći hvala, nama nisu. U kombiju nastaju salve smijeha sa svakom novom rečenicom. Lanci, dvije rupe, otvorena krilca, žena rambo... nema djece pa se mogu pričati i interesantnije stvari.
Uspon nam protiče tečno. Usamljeni Splićani zovu sa odredišta nakon dvije ture.
A domaćina, iako je veteran ove zanimljive rute, ipak sustižemo na strmijem usponu. Nije mu išlo solo pa je i on morao montirati lance. Procjena da će ljetne gume biti prihvatljivo rješenje bila je totalno pogrešna. Ustvari lanci su bili u jednini. Sa pogonom na jedan točak izgledi su bili ravni našim izgledima da ćemo biti gore za pola sata. Domaćin nas je ubijedio da nastavimo, a on će sa djecom sigurno doći brzo za nama. Valjda ga bilo sramota da i on ima „hrkljuš“ na svom terenu. Kasnije ćemo saznati da je u međuvremenu bilo i podmetanja Honde u cilju spašavanja „majstora“. E šta se sve neće desiti.
Uz put smo našli još jedan džip u jarku. A sve domaći, znam ja, vozači. Izlazimo na Busovačke staje koje nas ne dočekuju raširenih ruku. Magla je pritisla skijalište tako da nismo u potpunosti mogli uživati u metar novoga pršića. Domaćini su gostima iz Dalmacije širom otvorili skijalište, ali pokušaji skijanja su brzo završili zbog magle i velike hladnoće.

s10

s11

s12

s13

s14

Vrijeme ipak nije spriječilo druženje u Fratarskoj kući, zajedno s mladim domaćinima koje je naš veteran europskih skijališta usput podučavao kako se „gradelavaju“ ćevapi u metru snijega, a oni njega kako se skače na glavu i pliva po moru snijega.

s15

s16

s17

Čekajući novi dan neki su odustali pred samu zoru, a neki iskoristili prekrasno, sunčano jutro za ostavljanje svojih stopa u mirisnom okruženju omorika i mekoći djevičanski bijelog pršića, kao Lenor. Rastanak, kao i uvijek do sada, nije bio mio, no do susreta na nekom drugom skijalištu u mislima su ostale zapisane brojne smiješne i čudne situacije, one neugodne, kao da se nisu ni dogodile.

s18

s19

s20

s21

s22

s23

s24

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji