Red Purple Black

Na Kupresu niče hotel do hotela...

IspisE-mail

KUPRES - Kupreška planina Lupoglav na istočnom dijelu Kupreške visoravni i susjedna joj brda već bi u idućoj zimskoj sezoni trebali ugostiti brojne ljubitelje skijanja.
Obilje snijega na tom području koji se inače duže zadržava nego na otvorenijim dijelovima Kupreške visoravni, travnati tereni i zaklonjenost od jakih vjetrova, a poglavito sve veća zainteresiranost zimskih turista za Kupres koji je ove godine s više od 20 tisuća noćenja do sada svojevrsni hit za skijaše iz Dalmacije, posebno iz Dubrovnika, motiviralo je nekoliko poduzetnika za izgradnju novih skijališta na području Lupoglava koje je još prije dvadeset godina prostornim planom općine Kupres predviđeno kao sportsko rekreacijska zona i područje kontrolirane izgradnje.

Prema informacijama koje smo dobili od Općinskog poglavarstva Kupresa, do sada je stiglo pet ponuda za izgradnju ski-liftova na toj i okolnim planinama. Te su ponude uputili uglavnom domaći ljudi iz BiH i Hrvatske.
Pomoćnik općinskog načelnika za prostorno uređenje Perica Čičak kazao nam je kako se sve te ponude vrlo ozbiljno razmatraju i da će se sukladno zakonu one nastojati i realizirati, ističući pri tome kako se i uz primamljive ponude budućih ulagača u turističke objekte na Kupresu ponajprije treba voditi briga o zaštiti prostora jer se devastacija lako može dogoditi nedovoljno promišljenom i osmišljenom gradnjom.
S više od 20 tisuća noćenja do sada, Kupres je ove godine svojevrsni hit za skijaše iz DalmacijeUz izgradnju novih skijališta na Kupreškoj će visoravni, također u istočnom dijelu, već ovoga proljeća započeti izgradnja i nekoliko ugostiteljsko-turističkih objekata. Kaštelansko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je ponudu koju je putem javnog natječaja objavio Grad Kupres, o otkupu zemljišta na kojemu bi se prema planu izgradila Kaštelanska kuća, a koristili bi je kaštelanski sportaši, djeca kaštelanskih vrtića i osnovnih škola, kao i djelatnici drugih gradskih ustanova. Prema riječima gradonačelnika Ante Sanadera, Grad Kaštela će na području Kupresa otkupiti 4800 metara četvornih, za koje će iz ovogodišnjeg gradskog proračuna izdvojiti oko 200.000 kuna. Rješavanje ugovora između dva grada prijatelja je u tijeku, priprema se i ishođenje građevinske dozvole, kao i ostala popratna dokumentacija, a gradonačelnik Sanader dodaje kako bi izgradnja objekta trebala započeti iduće godine.
Drugi sličan objekt na vlastitom terenu priprema se izgraditi Pero Kusić, poznati građevinski poduzetnik iz Osijeka, inače Kuprešak, i njegova obitelj.
Uz gradnju ovih dvaju hotelskih objekata uz samu Lupoglavu, samo dva kilometra prije, u naselju Goravci-Dolac, izgradit će se restoran, kuglana i bungalovi u nizu, za što je prije nekoliko dana zemljište kupio jedan ugostitelj iz Makarske. Ako sve ove investicijske pripreme uredno prebrode i zakonske instancije, na čemu Općinsko poglavarstvo inzistira, već bi iduće sezone turističko-ugostiteljska ponuda skijašima na Kupresu bila značajno proširena i obogaćena.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Prijatelji