Red Purple Black

Kaštela dobila obavještajnu točku HGSS-a

IspisE-mail

s11KVALITETA HGSS-a NA VISINI, SUSTAV ZAPINJE
Zbog toga što čak 80 % područja Kaštela čine neurbani prostori Kozjaka i zaleđa s brojnim arheološkim objektima, jamama i penjalištima, gdje su se u prošlosti znale događati nesreće ili nezgode izletnika te zbog globalnog trenda rasta broja posjetitelja takvim prostorima, u Kaštelima je oformljena obavještajna točka gorske službe spašavanja koja će djelovati u sklopu splitske stanice HGSS-a.


Kaštelanska podružnica HGSS-a odmah je okupila 34 osobe, članove tri kaštelanska planinarska društva Malačka, Ante Bedalov i Kozjak, a među njima su piloti Nediljko Puljević i Dalibor Ivelja te Duško Čubrilo i Nikola Brnada koji već imaju zvanje gorskog spasitelja, dok je Grgo Puljas, koji će biti mentor i voditelj podružnice, spasitelj s licencom

- Ponosan sam što se ovoliki broj članova planinarskih društava spreman odazvati i staviti na raspolaganje svoje vrijeme i znanje u humanitarne svrhe. Ti momci su za sada prošli inicijalnu obuku koja se i dalje nastavlja te koja će trajati dokle god djeluje ova služba. Pripadnici ove obavještajne točke nedavno su već bili uključeni u akciju spašavanja, pri čemu se pokazala njihova volja i spremnost da se odradi svaki zadatak. U našoj ulozi u Kaštelima bit će nam važna suradnja s hitnom medicinskom pomoći, s policijom i vatrogascima, ali i s Gradom za koji se nadamo da će nam biti dobar vjetar u leđa – izjavio je Grgo Puljas čije je zaduženje provesti obuku, pripremiti kadar i osigurati instruktore kako bi kaštelanski pripadnici HGSS-a dobili na kvaliteti te mogli sudjelovati u raznim akcijama.

s6

Službenom utemeljenu kaštelanske podružnice nazočili su Stipe Božić, pročelnik splitske stanice HGSS-a, koji je iznio svoje zadovoljstvo nastajanjem ove obavještajne točke te predstavnici gradske i županijske vlasti kao i predstavnici kaštelanskih javnih službi poput vatrogasaca, hitne pomoći i policije.

- Prirodno je osnivanje ove obavještajne točke i to kako bi pomoć bila što bliža, brža i učinkovitija. Već sada u Kaštelima postoje ljudi s najvišim svjetskim spasilačkim licencama i oni će predstavljati jednu posebnu spasilačku snagu. Ova obavještajna točka uklapa se u sustav HGSS-a, čime je ovaj dio zemlje dobro pokriven i umrežen s ostalim dijelovima Hrvatske – kazao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, koji je na dodatno novinarsko pitanje kako je zadovoljan uvjetima rada u 20 stanica HGSS koliko ih djeluje na području Hrvatske, uputio ponešto nezadovoljstva prema nadležnima.
 s7

- Hrvatska gorska služba spašavanja spada u sami svjetski vrh kvalitete spasilačkih službi i članica je svjetske spasilačke asocijacije. Prema kvaliteti ne zaostajemo za kolegama u svijetu, no na žalost okruženje u kojem mi djelujemo daleko je od okruženja u kojem rade naše svjetske kolege, jer je ovakva vrsta spašavanja kod njih prepoznata kao javna potreba i za to se izdvajaju značajna sredstva. Postoji i cijeli sustav koji opslužuje takve službe, a one su produžena ruka takvog sustava. Kod nas sustav ne prepoznaje dovoljno našu važnost što je šteta jer se radi o doista kvalitetnoj službi. Ako kažemo da je spasilačka služba produžena ruka nekog tijela, kod nas ta ruka ne može idealno funkcionirati i biti sto postotno učinkovita kad je to tijelo ne prepoznaje kao svoju – kritizirao je prvi čovjek hrvatskih spasitelja.

s8

s9

s10

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji