Red Purple Black

Novo sklonište na Dinari

IspisE-mail

sLJETNE AKTIVNOSTI NA PLANINAMA
Unatoč visokim temperaturama u prvim danima ljeta, članovi splitske planinarske udruge Dinaridi priveli su kraju uređenje planinarskog skloništa Rupe, smještenog na 1363 m.n.v. na ljepotici Dinari, koje će tijekom cijele godine biti dostupno planinarima i ljubiteljima prirode.

Na svečanom otvaranju okupilo se oko stotinjak planinara iz brojnih planinarskih društava u Hrvatskoj, a sklonište je službeno proglasio otvorenim prijatelj Dinarida Stipe Božić.

s1

- Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ove ideje, zbog čega sklonište danas postoji, a posebne zahvale usmjerene su na adrese HGSS-a, PD "Zolj" iz Vrlike, PD "Jelinak" iz Trilja te Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu bez čije pomoći bi realizacija bila znatno sporija ili čak nemoguća – rekao je ovom prilikom u ime domaćina Darko Gavrić Čerčo. Rupe su planinarska zaravan koja se nalazi podno Lišanjskog vrha drugog vrha po visini u Hrvatskoj sa svojih 1794 metra nadmorske visine.

s2

Sklonište Rupe, u koje se može smjestiti desetak osoba, služit će i kao ishodišna točka za mnoge vrhove u Troglavskoj skupini te kao važna karika u lancu koji povezuje uzdužnu stazu preko Dinare i Kamešnice.

Do skloništa je najjednostavniji i najbrži put iz mjesta Cetina, kraj istoimene rijeke koji traje oko 3 sata, a u Dinaridima već razmišljaju o mogućnosti lakših prilaza i iz nekih drugih područja.

U sklopu svečanog otvaranja skloništa promovirana je novomarkirana staza koja od izvora Cetine vodi preko novog skloništa do samog Lišanjskog vrha.

s3

s4

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji