Red Purple Black

Malo atmosfere za snjegoljupce

IspisE-mail

sNIJE RIJETKOST, ALI NI SVAKODNEVICA
Hladna fronta koja vlada poslijednjih dana nad Europom, na austrijskim planinama donijela je oko 20 cm snijega, pa se ta vijest tijekom ponedjeljka mogla naći u udarnim terminima televizijskih vijesti te na stranicama brojnih portala.

 

Portal javno.hr donosi:

Osjetno zahlađenje koje je zahvatilo većinu krajeva Lijepe naše ipak nam, još uvijek, ne donosi iznenađenje poput snijega u srpnju. Dok bi bijeli planinski vrhovi u Hrvatskoj u ovo doba godine bili prava senzacija, Austrijanci se više ne čude kad zasniježi usred ljeta.

U Štajerskoj i salzburškoj pokrajini planinske je vrhove ovih dana, naime, zabijelio snijeg, a slična scenografija upriličuje se gotovo svake godine.

U Sonnblicku je tako za vikend izmjereno čak 20 centimetara snježnoga pokrivača, a bijeli se i Summit Planai, Galsterbergalm, Hauser Kaibling, Planneralm i Riesneralm, prenosi portal NEWSAT.

U Sölkpassu u Štajerskoj za vikend je, zbog snijega, zatvorena lokalna cesta koja se nalazi na 1788 metara nadmorske visine. I prošle godine dogodilo se slično.Snijeg u srpnju Austrijancima je, tako, uobičajena pojava. Temperatura polako raste i očekuje se kako će snijeg već za dan ili dva postati stara vijest. Najviše mu se, ipak, vesele turisti koji još nisu doživjeli pahulje usred ljeta.

s1
Sa portala depo.ba

U višim predjelima Austrije, tačnije na planinama gdje se nalaze poznati skijaški centri, napadao je snijeg čija visina negdje iznosi i 20 centimetara, a policija je uvela obaveznu upotrebu zimske opreme

Naime, na planinama u pokrajinama Koruška, Salcburg i Štajerska, gdje se nalaze poznata skijališta, palo je više centimetara snijega pa je tako na planinskom vrhu Sonblik u nedjelju snježni pokrivač dostigao visinu od 20 centimetara.

U mjestima Turaherhe, Nokalm i Grosgloknerhohalpenstrasse, prema podacima policije, saobraćajnice su morale da čiste zimskom mehanizacijom i uvedena je obaveza vožnje s lancima.

"Naša stanica za mjerenje na Villacher Alpen registrira u prosjeku svake dvije godine u julu snježni pokrivač", prenio je Paul Reiner iz Meteorološkog zavoda u Klagenfurtu.

s2

Inače, snijeg je posljednji put pao u julu 2007. godine, dok je 2004. zabilježena rekordna visina od 16 centimetara snježnog pokrivača. U pokrajini Salzburg je zahlađenje u noći na nedjelju donijelo snijeg na visinama 1.600 metara, a temperatura je pala na devet stepeni, javio je Tanjug.

Eksperti u Salzburgu ističu da nije ništa neobično kada nakratko tokom ljeta padne snijeg na planinama, ali je neobično ovako duga hladna faza.

Sa dnevnik.hr

Zanimljivi video možete pogledati na OVOM LINKU...

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji