Red Purple Black

PROGNOZE: Kakvo vrijeme očekivati ove zime?

IspisE-mail

IZGLEDI ZA SNJEŽNE OBORINE U NAREDNOM PERIODU
Koliko ima smisla pisati o snijegu na pragu jeseni dok se još uvijek diljem ovog našeg dijela Europe bilježe maksimalni temperaturni rekordi? Pa i nema nekog velikog smisla osim što gledajući dugoročne prognoze možemo tek nagađati i pokušavati proniknuti kakva nas jesen i zima očekuju.

Dugoročne prognoze još uvijek su nepouzdane pogotovo za prognoziranje konkretnih vremenskih pojava kao što je snijeg. Takve prognoze često bivaju pogrešno tumačene pa ponekad više zbunjuju ako ih se krivo interpretira nego što od njih može biti koristi. Nažalost u zadnje vrijeme pod utjecajem medija mnogi se upuštaju u „prognoziranje“ vremena po potrebi i za period za koji to nije ni blizu pouzdano. Ovdje se zasigurno nećemo baviti takvim stvarima nego ćemo na temelju poznatih i pouzdanih činjenica pokušati započeti ovosezonsku priču o snijegu.

Dugoročne prognoze vremena

S prvom promjenom vremena i prvim zahlađenjem koje ove godine kasni javnost će biti zasuta prognozama za nadolazeću jesen-zimu i bombastičnim naslovima koji će vrištati o neviđenim hladnoćama ili pak o neprimjerenoj toplini, o snijegu, kiši ili pak o suši kataklizmičkih razmjera. Već prema potrebi. Koliko su pouzdane takve prognoze mogli smo se uvjeriti proteklih godina kada je vrijeme,pogotovo na ovom našem širem području bilo upravo suprotno najavama.

Nije mi cilj omalovažavati trud uložen u razvoj dugoročne prognoze i trud svih koji rade na tome da ona s vremenom postane preciznija i upotrebljivija nego što je to danas, nego mi je cilj upozoriti na vrlo malu pouzdanost takvih prognoza pogotovo kada je tumači i interpretira osoba koja je nestručna za takvo što.

Znam da ne znam kakva će biti zima!

Ako pogledamo na gornjim slikama neke od aktualnih (jer one se periodički mijenjaju) dugoročnih prognoza na prvi pogled možemo zaključiti da će predstojeća zima biti po temperaturi u okvirima višegodišnjeg prosjeka ili nešto hladnija od prosjeka. Slična je stvar i sa oborinama kojih bi trebalo biti oko prosjeka.

Ovakve prognoze odnose se na cijelo područje Europe ali ako se ide prognozirati za nešto uže područje ionako nepouzdana prognoza dodatno gubi na pouzdanosti.
Mi se ovdje prvenstveno bavimo prognoziranjem snježnih oborina te dali će zima pred nama donijeti dovoljno snijega za skijanje u našoj užoj okolici, pogotovo na nama bližim skijalištima u BIH i Hrvatskoj.

Predvidjeti tako što u ovom trenutku je nemoguća misija i svako nagađanje u tom pogledu bilo bi obično gatanje a ne prognoza u pravom smislu riječi. Hladnija i bogata oborinama zima nužno ne mora obilovati snježnim padavinama. U periodima izražene hladnoće oborine mogu potpuno izostati i može prevladavati suho anticiklonalno vrijeme dok u periodima kada imamo ciklonalnu aktivnost na prednjoj strani ciklone u naše krajeve može dolaziti topliji i vlažniji zrak bogat oborinama ali bez dovoljno hladnoće za padanje snijega. Na kraju ako zima obiluje dužim periodima hladnijeg i suhog vremena može se dogoditi u konačnici da bude nešto hladnija od prosjeka a da snijega nema ni za lijek osim tamo gdje je moguće umjetno zasnježivanje. Isto tako periodi kada se mogu javiti obilne oborine mogu biti one situacije „po jugu“ pa da na kraju zime oborina ne nedostaje ali ne u obliku snijega.
Snježne padavine najteže je prognozirati i za kraći period a nemoguće na duži period pogotovo u našem širem okruženju gdje mnogo više faktora utječe na njegovu pojavu nego u nekim drugim dijelovima Europe.

Za nadati se ipak svima nama koji volimo snijeg da ćemo ove zime imati više sreće nego proteklih i da će se hladnoća što više preklapati sa oborinama.
Premda su zime sve ćudljivije i blaže zašto baš ova koja nam dolazi ne bi za promjenu donijela obilje snijega koji će se dugo zadržavati na skijalištima? Globalnoj promjeni klime unatoč.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji