Red Purple Black

Stoje blokirani milijuni za razvoj turizma na Vranici

IspisE-mail

NERIJEŠENI VLASNIČKI ODNOSI KOČE RAZVOJ NA VRANICI
Turistički biser u središnjoj Bosni, planina Vranica s vrhovima visokim i do dvije tisuće metara, posljednjih je godina doživjela turistički procvat. Samo na lokalitetima Poljana i Fratarske staje u posljednjih nekoliko godina izgrađeno je ili se gradi nekoliko stotina objekata.

Godišnje ovaj dio planine Vranice posjeti oko 50 tisuća turista, a uz zimski dosta je uloženo i u razvoj ljetnog turizma tako da Vranica turistima nudi sadržaje tijekom cijele godine. No, turizam zahtijeva nastavak ulaganja, a milijuni osigurani za razvoj turističkih potencijala stoje blokirani zbog neriješenih vlasničkih odnosa. Konkretno, zemljište na kojima su izgrađeni turistički objekti u državnom je vlasništvu.Prema regulacijskom planu kojeg je usvojilo OV Fojnice, područje Poljane i Fratarskih staja podijeljeno je na 720 parcela. Prije godinu dana općinske su vlasti podnijele zahtjev da se uradi prijenos vlasništva nad zemljištem, s države na lokalnu vlast. Problem je nastao kada je od općine zatraženo izdvajanje pola milijuna KM za završetak procesa. Kako općina Fojnica nije u stanju osigurati tražena sredstva, doveden je u pitanje daljnji razvoj turizma jer preduvjet za nova ulaganja su riješeni vlasnički odnosi.

- U ovako neuređenoj državi teško je opstati. Mi u Rekreacijskom centru Brusnica na prekretnici smo, ugasiti poduzeće ili dobiti potporu za rješavanje problema od vlasti. Neriješeni vlasnički odnosi koče sve daljnje projekte, a posebno razvoj infrastrukture. Samo u agenciji Odraz blokirano je 40 milijuna KM za razvoj turizma, a nama konkretno blokiran je milijun KM odobren za investicije na ovom lokalitetu - kaže Juro Iviš, vlasnik RC Brusnica, koji prednjači u razvoju turizma na Vranici.

Inače u RC Brusnica s radom su počeli prije četiri godine, a trenutačno raspolažu s 12 apartmana, restoranom, dva ski-lifta i drugim pratećim sadržajima. Osim Fojničana u turističke potencijale Vranice spremni su ulagati i mnogi drugi. Među njima i poznati glumac Enis Bešlagić. Na Vranici je kaže našao mir, a planinu osobito rado posjećuje ljeti. Spreman je dovesti i brojne svoje kolege glumce i druge osobe iz javnog života kako bi Vranica bila promovirana kao turističko odredište.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji