Red Purple Black

Avantura u dubokom snijegu

IspisE-mail

I dok je običnim smrtnicima snijega i zime preko glave, istinski zaljubljenici u skijanje tek sada dolaze na svoje. Sloboda. Neugaženi snijeg. Netaknuta priroda... Tko god je barem jednom skrenuo s uređenih skijaških staza i zašao u dubok snijeg, zna što znači osjećaj simbioze s prirodom u svom najljepšem, no istodobno i najokrutnijem izdanju. Osjećaj je to koji se, kažu oni koji su ga barem jednom iskusili, ne može ni sa čim usporediti...

Spust u duboku snjegu netaknutim snježnim padinama i prostranstvima omiljen je način skijanja za većinu onih koji su svladali tehniku spuštanja niz uređene staze. Jer, sve je više skijaša kojima je dosta “izvozanih” staza, gužvi... Bježeći od konvencionalnosti, oni traže izazov više. Gazeći snijeg, oni pomiču granice vlastite izdržljivosti. I vraćaju se iskonskim korijenima kada je vrijedilo samo jedno: čovjek i planina! Daleko od pripremljenih staza, snježnih topova, ratraka... Klasično alpsko skijanje za mnoge postaje rutina. Rutina koja se pretvara u naviku, umanjujući osjećaj živosti i uzbuđenja. Kako bi tome doskočili, skijaši kreću u potragu za pustolovinom i adrenalinom. Freerideri ostvaruju vječnu težnju čovjeka za nečim višim, uzbudljivijim, jačim...

Amerika je apsolutni raj za freeride skijaše, a europska meka slobodnih skijaša je Francuska. Francuske Alpe krase golema prostranstva, snježni vrhunci i metri, metri snijega... Chamonix, krajnja istočna točka Francuske usječena pod samim krovom Europe - Mont Blancom - kultna je meka svih freeridera. – Chamonix nije samo grad, Chamonix je ludi azil za skijaše – objašnjava Tony Stadler, freeride natjecatelj.

No, tražeći dubok snijeg, ni Hrvati, na sreću, ne trebaju ići daleko. Njegove čari mogu osjetiti na svakoj planini, pa i na Sljemenu. Dovoljno je da skrenu mimo piste. Kod skijanja u duboku snijegu važno je posebnu pozornost posvetiti odabiru puta. Pogrešno odabrane staze, precjenjivanje skijaša te podcjenjivanje padina razlog su zbog kojeg je nekima to bilo zadnje skijanje u životu... I zato, oprez! Najveći neprijatelj “off road” skijaša su lavine! Love ih i vrebaju kada se najmanje nadaju. I zato, ne igrajte se s prirodom. Poštujte planine!

Velika zamka mogu biti i usjeci i rupe koje su često posve prekrivene snijegom i ledom te se “znaju ukazati” tek pod skijaševom težinom. Ako ste rekreativac, i niste sigurni u mogućnost vlastite procjene terena – ne krećite u snijeg prije nego što ste zatražili savjet i mišljenje stručnog i iskusnog kolege.

Krećete li u kakav snježni pothvat u kojemu nemate dovoljno iskustva, obavezno krenite u društvu iskusnog skijaša ili, pak, profesionalnog vodiča. Kanite li krenuti u avanturu niz opasniji spust, najavite se Gorskoj službi spašavanja. Obavezno i uvijek imajte na umu: u planinu nikada ne idite sami!

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji