Red Purple Black

Zimske olimpijske igre na Mosoru nisu utopija, ali samo organizacija stoji čak 15 milijardi dolara

IspisE-mail

INŽENJER ŽELJKO ŠEGVIĆ ANGAŽIRAO ARHITEKTONSKI BIRO PRODUKCIJA 004 DA IZRADI PROJEKT RAZVOJA GRADA I PLANINE
Trk na šaltere po ulaznice za Zimske olimpijske igre 2022. godine! Koje će se održati na - Mosoru!? Da, dobro ste pročitali. Na Mosoru! Dobro, ovaj uvod prilično je senzacionalistički, no ideja o Mosoru kao olimpijskom centru postoji.

Naime, arhitektonski biro Produkcija 004, na inicijativu inženjera Željka Šegvića, izradio je projekt razvoja Splita u budućnosti pod nazivom “Split 22 Hrvatska”.
- Riječ je o projektu koji je sačinjen od tri dijela: prvi se odnosi na integralnu cjelinu od Kopilice do splitske luke, drugi na zapadnu obalu, dok se treći odnosi na zimski olimpijski centar na Mosoru. Ideja je Željka Šegvića koji je od nas tražio da napravimo projekt - kazao nam je Ranko Lipovac iz arhitektonskog studija Produkcija 004.

Dobro, da odmah razjasnimo, Olimpijske igre na Mosoru ideja je koja zvuči prilično utopistički. Nestvarno. Makar, nikad se ne valja predati unaprijed...
- Što se tiče baš Olimpijskih igara, razmišljali smo o opciji, i razgovarali s nekim ljudima, da se taj spektakl podijeli između Splita, Sljemena i Slovenije, a da Split i naši ljudi odrađuju glavni dio posla. No, Olimpijske igre kao ideja zapravo bi trebale biti pokretač razvoja tog dijela Splita koji je zapušten. Sada se njime koriste tek alpinisti i izletnici, a njegov je potencijal puno veći od toga - kazao je Lipovac.

Kada se govori o gradnji na Mosoru, posebno je važno paziti na ekološki aspekt priče.
- Moj brat Marko radio je na projektu i otkrili smo da bi, primjerice, svi objekti potrebni za Zimske olimpijske igre stali na Mosoru. Naravno, nema potrebe za dvoranama za hokej na ledu, primjerice, koji bi se mogao igrati i u samom gradu, u Spaladium Areni. Važno je i to da bi se projekt radio s minimalnim donošenjem materijala, koristilo bi se ono što već postoji na Mosoru - pojasnio je Lipovac te nastavio:

- Kada bi Mosor na kraju bio i ‘samo’ centar za pripreme hrvatskih sportaša, i to bi bila velika stvar. Bjelolasica je sad uništena, a osim toga, nikad se i nije sasvim ‘primila’ kao olimpijski centar jer joj nije gravitirao veći broj ljudi, što bi bio slučaj s Mosorom. Osim toga, zamislite koji bi turistički potencijal bio imati takav skijaški centar u neposrednom zaleđu Splita - rekao je Lipovac.

No, što je s klimatskim uvjetima? Snijegom? Nema ga baš dovoljno za skijanje tijekom čitave zime?
- Da Zagreb i Sljeme nisu imali ludo ambicioznog Milana Bandića, ni oni danas ne bi imali Svjetski kup u skijanju. A Sljeme je niža planina od Mosora. Od meteorologa smo dobili projekcije temperatura i na toj visini bi se umjetni snijeg zimi mogao održavati.

Zanimljiva je i ideja o olimpijskim selima.
- Napravili bismo donje i gornje olimpijsko selo, po uzoru na Sitno Gornje i Donje. Sve bi bilo u ekološkom duhu, u skladu sa zdravim življenjem, i ta bi sela revitalizirala taj dio Splita, što nam je i ambicija. Da se taj dio grada ne upropasti, već na pravi način aktualizira i aktivira.

Koji je sljedeći korak?
- Sada nam ostaje vidjeti postoji li netko tko bi se ‘zakačio’ na ovu ideju. Razgovori s državom, lokalnom samoupravom... Ključno je osigurati financije prvo za daljnje istraživanje, a potom, eventualno, za početak realizacije projekta. Potrebno nam je, dakle, pronaći partnera, nekoga tko u ovome vidi šansu za razvoj Splita.

Farme i četiri milijuna kvadrata poslovnih prostora

Autor i dosadašnji investitor u studiju, inžinjer Željko Šegvić, vjeruje da bi se projekt mogao realizirati u roku od deset godina.
- Govorim to sudeći po iskustvu sličnih projekata iz Nizozemske. Mosor ima fantastičan potencijal, u udolini Zagrađu mogao bi se doista izgraditi pravi zimski olimpijski centar. I u njemu stane sve što je potrebno za Zimske olimpijske igre. Držim da bismo do 2022. mogli biti konkurentat kandidat, kada bi realizacija krenula uskoro - kazao nam je Šegvić te dodao:
- Već smo stupili u kontakt sa Slovencima i oni se, vjerujte mi, ne smiju našoj ideji, spremni su na suradnju.  A dužina staza za skijanje na Mosoru mogla bi biti dovoljna za sve olimpijske discipline.

Dugo se radilo na studiji, četiri godine s oko 30 suradnika.
- Da, bilo je puno posla i puno je truda uloženo. A mnogi poduzetnici već prepoznaju potencijal ovog projekta i vjerujem da će biti onih koji su spremni ulagati. Pogotovo jer bi se otvorilo četiri milijuna novih kvadrata za poslovne prostore. A na Mosoru bi se otvorila mogućnost izgradnje eko sela s nizom obiteljskih farmi na kojima bi svatko sam proizvodio svoju struju vjetrenjačama - kazao je Šegvić.

Petar Škovrlj: Svaka im čast na dobroj ideji

Predsjednik Splitskog saveza sportova Petar Škovrlj pojasnio je kako se prezentacija Mosora kao olimpijskog centra našla u rasporedu proslave Dana splitskog sporta.
- Oni su se javili Kući slave sa željom da se napravi prezentacija u okviru Dana splitskog sporta. To je ideja koju najbolje oslikava njezin naziv ‘Split 22’, odnosno Split u 22. stoljeću. U ovoj situaciji je daleko od realizacije, ali valja pohvaliti ljude koji razmišljaju i koji rade na novim idejama. Ovo je promocija nove ideje i novog pogleda na razvoj sporta i Splita - kazao je Škovrlj.

Mateša: ZOI stoje čak 15 milijardi dolara

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša još nije upoznat s idejom. Kratko smo ga ‘brifirali’...
- Teško mi je komentirati ideju o kojoj nisam ništa čuo. No, znam da za Zimske olimpijske igre treba od 10 do 15 milijardi dolara, velik je to novac - kazao nam je Mateša.

Planirani sadržaji na Mosoru

1. donje ekoselo - 82 objekta - 660 osoba
2. donje olimpijsko selo Prisika - 70 objekata - 840 osoba
3. stadion Volujak - kapacitet 25.000 mjesta
4. olimpijski bazen
5. dvorana Zagrađe - brzo klizanje sa 4000 mjesta
6. skakaonica Umberto Girometta - vrh je na 780 metara nadmorske visine, doskočište na 635 metara
7. bob staza Ždrilo - dužina 1300 metara
8. skijaška staza Vranjača - start na Vickovu stupu (1325 metara nadmorske visine), cilj Vranjača (425 metara)
9. skijaška staza Ljubljan - start Ljubljan (1262 metra), cilj Ljutina (400 metara)

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji