Red Purple Black

Skijanje po svim uvjetima i na svim mjestima

IspisE-mail

POKRETNA TRAKA KAO ALTERNATIVA
Ukoliko skijaš ima dovoljno novca i vremena za promijeniti hemisferu u toku godine, skoknut do dvorane sa skijaškom stazom poput one u Dubaiju ili do kakvog glečera, tada može uživati u skijanju kroz cijelu godinu. Većini skijaša su sve navedene solucije za uživanje u omiljenom sportu nedohvatljive, zbog hrpe novčanica, vremena ili velike udaljenosti do snježnih užitaka na pravom ili umjetno-pravom snijegu.

Misija izmišljanja podloga koje bi zamijenile snijeg na padinama, pripala je brojnim znanstvenicima te se često čuju vijesti kako je podloga ili zamjena za skije izmišljena, te se testira i kako je samo pitanje trenutka kada će ljudi skijati i na nečemu drugom kao i na skijama i snijegu.

Skijanje na travi s posebnim "skijama", ili bolje reći rolama, jedan je od takvih pokušaja. Zatim razne podloge, obično sa žičanom teksturom preko koje bi se stavljali razni umjetni materijali, pokušaji su omogućavanja skijanja kroz cijelu godinu, poglavito u državama u kojima ima novca i skijaša, a nema terena poput Velike Britanije, Nizozemske, Belgije ili sjeverne Njemačke.

Možda je pogrešan i sam pristup: "zamijeniti snijeg". Snjegoljupcima zamjene naprosto ne mogu upaliti. Manje pretenciozan pristup je ponuda fizičke pripreme za zimu te vježbanje tehnike i učenje prvih spuštanja na skijama na umjetnoj podlozi. Ovim pristupom se štedi novac i vrijeme provedeno na pravom skijalištu i snijegu. Posebno je privlačno za učenje mališana jer uvjeti na skijalištima nisu uvijek prikladni za djecu što kod umjetnih podloga ne predstavlja problem.

Posebno konstruirane pokretne trake zadnjih godina osvajaju teretane, šoping centre i slične prostore u kojima se na relativno maloj površini postavljaju neprekidne trake, koje hidraulički mijenjaju nagib i brzinu podloge (skija se čak do 40 km/h) i koja se pomiče dok skijaš praktički stoji u mjestu, no uslijed sila koje pomiču traku skijaš se „spušta“. Postoje razne izvedbe, za jednog, dva ili čak do osam skijaša na traci istovremeno. Skijaška traka ne ovisi o vremenu te je moguće u pola ljeta donijeti vlastite skije i ostalu opremu te početi sa spuštanjem. Teško će se pritom uživati kao na pravom skijalištu, problem je isti kao kad se nakon pravog bicikliranja počne voziti sobni bicikl, ali mišići se jačaju, a pod budnim okom ski instruktora tehnika se može popraviti i kad je žega. Malo na skijanje pa na kupanje, zvuči nestvarno.

U Zemunu u Srbiji, postoji nama najbliža takva skijaška traka. Razradili su do u detalje ski školu za početnike, korekciju tehnike za već solidne skijaše i specifične treninge za napredne. Konkretno je riječ o jednoj od manjih instalacija jer kompletna aparatura zauzima 21 m2. Tako nešto je doista prikladno za brojne prostore. Instalacija postoji još od 2005. Očito je isplativo čim su prošle godine nabavili noviju aparaturu. Cijene korištenja su „masne“, preračunato od 60 kuna za 45 minuta pa na više. Sezonska karta koja vrijedi jedan sat tjedno kroz cijelu godinu kupuje se po cijeni od 450 €.

Zanimljiva je mogućnost promjene podloge, pa se ista aparatura može koristiti i za biciklizam, rolanje, trčanje, brzo hodanje, i to u oba smjera, i uzbrdo i nizbrdo. Cijene korištenja su vjerojatno i razlog zašto nemamo u Hrvatskoj nešto slično.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji