Red Purple Black

PRVI SNIJEG: Zabijelila se gorska Hrvatska

IspisE-mail

KAO USRED ZIME
Nakon što su još u četvrtak na jadranskim plažama kupači uživali u babljem ljetu na 25 do 30 stupnjeva, u petak je Hrvatsku zahvatio izuzetno hladni val ciklone Olivija,  koji je u više predjele zemlje donio i prvi ovosezonski snijeg.

Sniježne pahulje zasule su tako područja Gorskog kotara i Like, kao i zagrebačke Medvednice. Prema informacijama, osim na Zavižanu gdje je zabilježena prava snježna mećava, gust snijeg padao je i na Platku, širem području Gračaca, Gospića, Korenice i Plitvica te Sljemenu.
Na većini ovih područja snijeg se hvatao za cestu, zbog čega na svim tim područjima vrijede zimski uvjeti, a snježno iznenađenje uzrokovalo je i cijeli niz prometnih nesreća s manjim materijalnim štetama.

Kao u pravim zimskim danima, dok je na visinama padao snijeg, na Jadranu su carevali jaki vjetrovi, koji su sa sobom donijeli olujno nevrijeme, posebno na riječkom području i duž Jadranske magistrale podno Velebita.

U ranim jutarnjim satima subote padalina više nije bilo, ali je snijeg u višim područjima ostao na zemlji tako da ga je prema izvješću Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda u 8 sati u Delnicama bilo 6 cm, u Gospiću i Sljemenu 2 cm, Otočcu i Udbini 1 cm, Parg - Čabru 13 cm i na Zavižanu 8 cm.

Iako je nagli prelazak iz ljeta u zimu mnoge iznenadio, treba napomenuti da snježne padaline nisu neuobičajene za ovo doba godine. Prošle je godine prvi snijeg u Hrvatskoj pao u zadnjem tjednu listopada, a prije dvije godine polovicom ovog jesenskog mjeseca.
Kako je u petak izgledalo na području Gorskog kotara i Medvednice pogledajte na fotografijama fotografa Novog lista Silvana Ježine.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji