Red Purple Black

Umjesto snijega na skijalištima cvijeće

IspisE-mail

SKIJAŠKE MUKE: NAJTOPLIJA JESEN U EUROPSKIM PLANINAMA
Stanje na europskim skijalištima je dramatično – tek 10 do 20 cm prirodnog snijega na stotinama kilometara staza u Alpama i nikad topliji prosinac prijete financijskim kolapsom velikom broju zimskih turističkih oaza, koje već nekoliko tjedana odgađaju službeni početak ovogodišnje skijaške sezone.

Tako je trenutno, prema informacijama iz turističkih agencija, otvoreno najmanje skijališta u Europi u poslijednjih 40 godina.
Na stazama nema snijega ili je on tek u tragovima, a visoka temperatura ne dopušta stvaranje umjetnog snijega, pa na planinama s najpoznatijim skijalištima na svijetu još očajnički čekaju jednu pravu snježnu noć koja bi stvorila preduvjete za mirnu zimu.Za Švicarsku je ovo najtoplija jesen u nekoliko poslijednjih godina, oborina je u prosjeku 70 posto manje, pa su se na skijaškim stazama, umjesto snijega, počeli pojavljivati trava i cvijeće!! Zimska sezona u austrijskim Alpama otvorena je samo u centrimetrima na nadmorskim visinama iznad 1700 metara, odnosno na ledenjacima na oko tri tisuće metara visine, gdje vladaju nesnosne gužve jer su svi europski skijaši krenuli u istom smjeru.

O kakvim je problemima riječ, najbolje ilustrira činjenica da je na razvikanom Kronplatzu, od 100 km skijaških staza otvoreno tek sedam, a u Klagenfurtu snježni topovi bore se s temperaturama oko nule, talijanska skijališta rade s trećinom kapaciteta, dok Koruška, Štajerska i Tirol rijetko gdje imaju više od 20 cm snijega. U Nassfeldu, nakon tri tjedna odgađanja, ovog vikenda kreću sa ski liftovima, iako trenutno imaju tek 10 cm snijega.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji