Red Purple Black

`Snježna kraljica je u Božjim rukama`

IspisE-mail

SKIJANJE NA SLJEMENU SNJEGA NEMA NI U TRAGOVIMA
Nikad nije bila takva situacija oko Snježne kraljice, da sredinom prosinca na Sljemenu nemamo ni kvadrat snijega«, rekao je Reno Fleiss, direktor staze sljemenskih utrka Svjetskoga skijaškoga kupa.

Bablje ljeto produljilo se duboko u prosinac i samo je tri tjedna ostalo do termina utrka (3. i 5. siječnja).

»Kod nas nema ništa novog, razrađujemo taktiku iz dan u dan. Ovisimo o prognozi, koja se također mijenja iz dana u dan. Govorilo se o zahlađenju, minus 14 za vikend, a sada je to već palo na minus pet«, rekao je Fleiss i dodao: »Prognoze govore i o pet uzastopnih dana temperature ispod ništice. U tom slučaju uspjeli bismo napraviti stazu s umjetnim snijegom, ali kad bismo imali akumulacijsko jezero od 20.000 prostornih metara.«

Nažalost, jezerce ispod Crvenog spusta je kapaciteta 4500 prostornih metara.

»Problem je voda, nema je dovoljno. Pričamo o tome posljednjih pet-šest godina, s većim jezerom u tjedan dana sve bi bilo riješeno. Jezero se puni dva dana, prazni 22 sata, trebali bismo odnekud nabaviti vodu... Kako? Razmišljamo o tome, o najboljoj varijanti. Transport na Sljeme užasno je skup«, zaključio je otac naše bivše skijašice, koji godinama brine kako bi svi natjecatelji imali vrhunski uvjete na stazi. Novo jezero nameće se kao potrebna opcija za budućnost.

»Nije to strašno skupa investicija, ali ovisi o prostornom planu parka prirode. Ne mogu ulaziti u to gdje i kako ga napraviti, to je pitanje za urbaniste i resorna ministarstva. Samo, na ovaj način stvaramo gubitke. Prosinac je, a nitko ne skija na Sljemenu. Ranije, dok je bilo prirodnog snijega, skijalo se u studenome. Uskoro će školski praznici, termin kada bi 'pola Zagreba' moglo skijati, a od toga neće biti ništa...«, ocijenio je Fleiss.

Nije želio davati prognoze o održavanju utrke, mogućem otkazivanju, koje se već dogodilo u Leviju i Val d'Isereu.

»Teško je išta reći, zato se i zove prognoza. Imamo sve razrađeno, sve je spremno, sve moguće taktike. Ako bih sada nešto i izjavio, već sutra bi se moglo izjaloviti i dva dana kasnije opet vratiti. Ovisimo o vremenskim uvjetima i vodi. Sve je u Božjim rukama«.

Kostelić 26. na drugom treningu

Na drugom treningu muškog spusta u Val Gardeni, Ivica Kostelić je imao 26. vrijeme. Naš najbolji skijaš je startao s rednim brojem 8. i svoj nastup završio s zaostatkom od +3.50 za najboljim i na drugom treningu, Šveđaninom Hansom Olssonom.

Izvor: Vjesnik.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji