Red Purple Black

Snijeg na Kupresu, Blidinju, Vlašiću, Kamešnici, Biokovu...

IspisE-mail

POSUŠJE - Bosnu i Hercegovinu je usred lipnja zahvatilo pravo snježno nevrijeme. Telefonski smo kontaktirali s tajnikom Parka prirode Blidinje Tomislavom Raičem, kojega smo zatekli kako se sa svojom lađa nivom probija kroz — smetove na Blidinju! U šali nam reče da će porazmisliti o puštanju za vikend vučnice u rad, te da umjesto blagdana sv. Ante na Blidinje stiže Sv. Nikola. Snijega, kako nam reče, ima, i to čak 23 centimetra, na mahove pada i novi, a vrhovi okolnih planina, Vrana i Čvrsnice, djevičanski su bijeli.

Temperatura zraka iznosila je "okruglih" 0 stupnjeva. I cijela Kupreška visoravan je osvanula prekrivena snijegom. Visina snježnog pokrivača kretala se od 10 cm u gradu do 15 cm u selima bližim šumama. Ovakvo vrijeme ipak nije neobično na Kupresu. Tako je 8. lipnja 1997. godine palo čak dvadesetak centimetara snijega, ali se nekoliko sati nakon što je prestao padati sav istopio.

Još postoje svjedoci, a i zapisi o snijegu koji je pao za blagdan sv. Ivana Krstitelja 1928. godine, 24. lipnja, kada se do crkve u selu Otinovci moralo prtiti jer je snijeg bio visok. Na Kupresu postoji podatak kako snijeg nije padao samo u mjesecu srpnju.

A. KARAMATIĆ I. ĆURKOVIĆ

Snijeg na Biokovu, Kamešnici i Dinari

SPLIT - Neočekivani prodor hladnoće sa sjevera Europe u noći s utorka na srijedu uzrokovao je naglo zahladnjenje u cijeloj Hrvatskoj, a uz jaku buru u Splitu je u 6 sati zabilježeno samo 9,6 stupnjeva Celzije-vih, čime je oboren povijesni temperaturni rekord od 10 stupnjeva, izmjeren upravo 8. lipnja 1962. godine. Najhladnija mjerna postaja u zemlji u jutarnjim satima bio je Sv. Jure, 1762 metra visoki vrh Biokova, gdje se živa spustila na minus 3 stupnja. Snijeg je na Biokovu počeo padati u dva sata u noći. Do osam sati ujutro napadalo ga je 15 centimetara, a oborine nisu prestale ni do prvih poslijepodnevnih sati.

"Već od 400 metara nadmorske visine počeo je padati", kazao nam je Tomislav Babić, dežurni na odašiljaču Biokovo. Moja je smjena, koja je trebala zamijeniti prethodnu, zbog toga što smo prije neki dan promijenili zimske i stavili ljetne gume na automobilima morala pješačiti više od dva kilometra kako bi došla do lanaca, i samo uz njihovu pomoćuspjeli smo dosegnuti vrh Sveti Jure. Zapuši snijega na pojedinim su mjestima viši od metra. U svojih 30 godina rada pamtio sam nešto malo snijega u svibnju, ali da snijeg padne prije Sv. Ante, to nisam zabilježio."

Prema pričanjima starih Imoćana, 1921. godine snijeg je na Biokovu, pa i u nekim nižim predjelima Imotske krajine, pao točno na blagdan sv. Ante, no zadržao se svega nekoliko sati. Ovaj, koji je pao na Biokovu, prema prognozama meteorologa, zadržat će se još neko vrijeme. Slične vremenske (ne)prilike vladale su na Kamešnici, Svilaji i Dinari. Snježna granica bila je nešto iznad tisuću metara nadmorske visine — Kamešnica je visoka 1856 metara — no pahuljice su lepršale i znatno niže, sve do potkamešničkih naselja Kamensko i Tijarica.

Snažna bura, koja je pod Bioko-vom i Velebitom na udare puhala brzinom i većom od 100 kilometara na sat, izazvala je velike teškoće u odvijanju cestovnog i pomorskog prometa. Zbog toga je u srijedu prijepodne za sav promet bila zatvorena autocesta Split—Zagreb, na dionici od Pose-darja do Tunela "Sv. Rok". Bočni udari vjetra otežavali su vožnju Jadranskom magistralom od Senja do Stari-grada—Paklenice, ali i na širem području Makarske, gdje su zabilježeni i odroni. Jadrolinijin trajekt "Ero" ujutro je uspio doploviti iz Sumarti-na u makarsku luku.

Za sljedeće dane sinoptičari prognoziraju promjenljivo, razmjerno svježe i vjetrovito vrijeme. Tijekom četvrtka prevladavat će uglavnom suho i djelomično sunčano, ali samo kratkotrajno, jer se u večernjim satima očekuje naoblačenje s mjestimičnom kišom. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverac, a na Jadranu jaka bura, pa će se temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj kretati od 13 do 18 stupnjeva Celzijevih, a duž priobalja od 19 do 24 stupnja. Sličan rasplet moguć je i tijekom idućih pet do šest dana, a smirivanje vremena se očekuje tek u drugom dijelu idućeg tjedna.

G. ZUBČIĆ, B. ĆOSIĆ, T. PAŠTAR


Nekoliko fotografija s Vlašića:

Fotografije: Vlašić 08.06.2005. 11:54 (Hotel Pahuljica)


Fotografije: Vlašić 10.06.2005. 12:40 (Hotel Pahuljica)

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji