Red Purple Black

Novi sjaj Bjelašnice i Igmana

IspisE-mail

MOŽE LI SARAJEVO PONOVNO BITI DOMAĆIN SVJETSKIM SKIJAŠKIM NATJECANJIMA
Rijetko se koja država može pohvaliti da u okviru svojih granica ima olimpijske planine kao što je to slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Osim olimpijskih ljepotica Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića koje su 1984. bile poprište borbi najboljih sportaša tog vremena, mnogo je planina koje svojom ljepotom mame turiste iz okruženja BiH, ali i one iz zemalja Europske unije.

Stoga se i pitamo može li Sarajevo ponovno biti domaćin svjetskim skijaškim natjecanjima, čak i domaćin po drugi put Olimpijadi? Odgovor smo potražili kod direktora kompanije ZOI `84. Salke Hasanefendića.

Neophodne investicije

"Može pod uvjetom da se investira u naše ljepotice - planine Bjelašnicu i Igman. Prije svega u razvoj žičara i ski liftova, skakaonice, bob staze te obnovu i izgradnju hotelskih i smještajnih kapaciteta. Jednom riječju, kompletna infrastruktura nužna je za organizaciju jednog tako velikog događaja kao što je Olimpijada", kaže Hasnefendić. Jedan dio ovih kapaciteta je obnovljen, a drugi čeka investitore. Kada je u pitanju razvoj zimskog turizma, stručnu pomoć su tražili od svojih kolega Austrijanca s kojima je uspostavljen određeni vid suradnje.

“Dobili smo određene stručne savjete vezane za realizaciju niza projekata kao što su umjetno zasnježivanje, poboljšanje vertikalnog prijevoza, uređenje staza", ističe Hasanefendić, naglašavajući kako se iskreno nada da će se na temeljima stare slave stvoriti nove vrijednosti i vratiti nekadašnji sjaj olimpijskim planinama.

Sudeći po broju gostiju i zanimanju stranih medija, olimpijske planine ponovno postaju odredište prepoznatljivo po ugodnom druženju i dobrom skijanju. Ski staze su u odličnom stanju, a u okviru priprema za ovu sezonu napravljeno je zatravljivanje 60.000 četvornih metara staza, a neke su proširene i očišćene od kamenja.

Bob čeka

"Što se tiče obnove bob staze na Trebeviću, još uvijek nema dovoljno sredstava za njezinu obnovu. Trenutačno na Bjelašnici i Igmanu ima dovoljno snijega za skijanje, a u slučaju da ga ne bude, staze ćemo pokriti umjetnim snijegom", kaže Hasanefendić. On dodaje da se može i mora još puno toga uraditi i to “kombinacijom novih ideja, mladosti i profesionalizma”.

Inače, dužnost direktora kompanije ZOI `84. Salko Hasanefendić je preuzeo prije nekoliko mjeseci.

"Moj je prioritet realizacija plana razvoja koji sam uradio u partnerstvu sa svojim suradnicima. Ne želim se osvrtati ni temeljiti svoju karijeru i rad na optužbama i kritikama drugih. O tome će najbolje reći skijaši, korisnici naših usluga i kapaciteta. Neka oni daju svoj komentar na urađeno i neka oni usporede sadašnje stanje s onim prije mog preuzimanja direktorskog položaja", rekao je Hasanefendić.

Inače, tijekom proteklih novogodišnjih blagdana, dnevno je na Bjelašnici i Igmanu bilo po 15.000 gostiju uglavnom iz BiH te susjedne Republike Hrvatske i Slovenije.

Izvor: Ekapija.ba

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji