Red Purple Black

Splićani se ne odriču snježnih radosti: Škola neće uteć, a skijanje je zakon!

IspisE-mail

Kad je skijanje u pitanju, kod Splićana nema recesije - velik broj naših sugrađana i ove godine prve dane novoga ljeta provodi na snježnim padinama mondenih europskih skijališta u Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj...

U Dalmaciji kraći školski praznici

U razgovoru s djelatnicima turističkih agencija doznajemo kako je najveći problem ove skijaške sezone raniji početak nastave nakon zimskih praznika za djecu iz dalmatinskih županija, koja su se jučer vratila u školske klupe zbog toga što je nova školska godina zbog vrućina u spomenutim dijelovima Lijepe naše počela tjedan dana kasnije nego ostatku države. No, unatoč tome, neki će roditelji, doznajemo, povući ovaj tjedan djecu s nastave radi skijanja, jer su sada cijene aranžmana između 20 i 30 posto niže, dok su drugi baš zbog toga bili prisiljeni otkazivati putovanja.

- Većina će ove godine na skijanje od 7. do 14. siječnja, s tim da su Splićani i Dalmatinci najčešće ovog puta birali prvi tjedan nakon Nove godine, iako je skuplji, upravo zbog početka školske godine. Premda, znamo da će biti dosta obitelji koje će i ovaj tjedan povlačiti djecu iz škole, to je, naprosto, činjenica – kazala nam je Iva Kruhak iz Odjela za skijanje turističke agencije “Kompas”, dodavši kako ove godine bilježe porast bookinga za 15 posto te kako Splićani već tradicionalno rado skijaju u talijanskom Kronplatzu, slovenskim skijalištima u Kranjskoj Gori i Rogli, austrijskom Bad Kleinkirchheimu, kao i ona u Istočnom Tirolu.

Pogodnost su “Kompasove” ponude paket-aranžmani u koje je uključena ski-karta i ski-škola na hrvatskom jeziku, i to za 700 osoba. Iz “Generalturista” doznajemo kako je najveće zanimanje Splićana za skijaške aranžmane bio upravo prošli tjedan, tako da su, kako nam rekoše, zimski školski praznici i u njihovu slučaju poremetili planove brojnim obiteljima.

Vikendom na Kupres

Zanimanje ljudi je manje-više isto kao i lani, a top-odredišta Splićana i ovdje su Kronplatz, Kranjska Gora, Rogla, ali i austrijski Flachau, Schladming... Zanimanja ima i za susjedna skijališta u Bosni i Hercegovini, posebice za Vlašić i Jahorinu, no tu prednjače individualni aranžmani, dok je za vikend-boravke našim sugrađanima najpopularniji Kupres, udaljen samo dva sata vožnje od Splita.

Agencija “Kondor line” vikendom od 7. siječnja nudi organizirane jednodnevne izlete na Kupres gdje je cijena povratne karte za autobus, kako nas je izvijestio voditelj Jakša Jukić, 80 kuna, a valja još izdvojiti za ski-pass dodatnih 120 kuna.

Sedam dana od 1000 do 3900 kuna po osobi

Primjerice, “Generalturist” nudi na Kronplatzu last minute apartman – sedam dana po osobi za 1000 kuna. Smještaj u hotelu s tri zvjezdice istog skijališta na bazi polupansiona košta oko 3900 kuna, u Kranjskoj Gori 3550, a u Austriji oko 3700 kuna.

Francuske staze za iskusne

Francuska skijališta posebno su atraktivna iskusnim skijašima, s tim da zanimanje, ovisno o agenciji, varira. U “Generalturistu” od 7. do 14. siječnja nude grupni polazak za La Plagne autobusom iz Splita i smještaj u apartmanu uz ski-kartu za 2990 kuna po osobi. Agencija “Kondor line” u istom tjednu nudi aranžman u koji je uključen boravak u apartmanu, ski-pass i prijevoz za 2000 kuna po osobi. U “Kompasu” za Francusku vlada najveće zanimanje u ožujku, kada su cijene niže, snijega još ima, a temperature zraka su kudikamo ugodnije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji