Red Purple Black

POZNATI NA SNIJEGU 'Padao sam i po 30 puta na dan, a sada rasturam'

IspisE-mail

MEĐU 100 TISUĆA HRVATSKIH ZALJUBLJENIKA U SNJEŽNE STAZE IMA PUNO ‘POZNATIH FACA’, A JEDNA OD NJIH JE I ĐANI STIPANIČEV
Oko stotinjak tisuća Hrvata požurit će nakon novogodišnjeg slavlja prema europskim skijalištima - polovica njih u organizaciji agencija, ostali će, pak, do snježnih padina u Austriji, Italiji, Sloveniji, Francuskoj, BiH... u vlastitim aranžmanima.

Nakon prosinačkih gaža i radnog Silvestrova na zimski će se odmor uputiti i dobar dio estradnjaka koji su dugogodišnji redovni gosti poznatih alpskih skijališta, ponajprije Kronplatza na kojemu su proteklih godina, između ostalih, u zimskim radostima znali uživati Maja Šuput, Matija Vuica, Jasmin Stavros, Lana Klingor, ali i brojni sportaši, ponajprije nogometaši. Skijanje godinama ne propuštaju ni Franka Batelić, Vlatka Pokos, Indira Vladić, Husein Hasanefendić Hus, kao ni Tony Cetinski koji je protekle dvije sezone bio službeni hrvatski promotor Nassfelda, najvećega koruškog skijališta.

Dalmatinci odavno nisu rijetka pojava na skijalištima, a neki od onih poznatijih javnosti poput Đanija Stipaničeva proteklih su godina stasali u strastvene skijaše. Pjevač iz Tribunja počeo je skijati 1996. u Slovačkoj. Pet je godina odlazio u Donovaly (Niske Tatre), nakon čega je, govori, otkrio puno atraktivnije skijaške destinacije.
- Padao sam i učio na vlastitim greškama. Katkada i 20 do 30 puta na dan, s predugim skijama, neadekvatno odjeven u pernatoj jakni - sa smiješkom se prisjeća član ansambla zagrebačkog kazališta “Komedija”.

U proteklih 15-ak godina obišao je 40-ak različitih skijališta u tri države (Sloveniji, Italiji, Austriji), a ovih je dana već uplatio skijanje za suprugu Nelli i kćeri Karlu i Laru kojima se u prvoj skijaškoj rundi ove sezone neće moći pridružiti zbog turneje po Australiji. Ali sve će, veli, nadoknaditi u ožujku i travnju, jer ni ove zime ne želi ostati zakinut za užitak skijanja.
- Volim sve staze, pa čak i one najteže, jer jačaju duh i spretnost, a i “lovačke priče” su poslije skijanja bolje. Recimo da sam najbolji u disciplini između slaloma i veleslaloma, premda je to daleko od neke školske ljepote skijanja. Budimo realni, ovo će čitati i oni koji me poznaju - iskreno će Đani u čijoj obitelji svi skijaju.

Stoga osobito voli tradicionalni obiteljski odmor na snijegu na koji Stipaničevi uvijek idu u “čoporu”, a on je, po inerciji, redovito zadužen za njegovu organizaciju.
- Nisam od nekih drugih sportskih aktivnosti na snijegu, skijanje mi je sasvim dovoljno. Naravno, nastojim otići i u wellness ako stignem od dječice, ali vrijeme nakon boravka na stazi uglavnom se svodi na druženje - kaže Stipaničev koji među najdraža skijališta ubraja Hintertux, Schladming, Kronplatz, Zell am See...
- Kitzbuehel mi, recimo, nije “sjeo” kao ski destinacija. Previše su razmaženi - otvoren je Đani.

U Alpama se, preciznije u Livignu, kao kod kuće osjećaju i Petar Grašo i Dino Rađa koji su njegovi česti gosti, a skijaškom vještinom pohvalio nam se i Jole. I on preferira talijanska odredišta, jer je klima najugodnija.
- Svake godine obično padne neki spontani dogovor, a nerijetko idem na skijanje i dva puta, jednom s obitelji, drugi put nekoliko dana s muškom ekipom. No, vidjet ćemo što ćemo ove zime, jer je supruzi Ani termin za porod 15. veljače - govori splitski pjevač koji će uskoro treći put postati otac.

Skijati je počeo prije desetak godina, a osobito ga raduje što je lani u školu skijanja krenula njegova starija kći Iva.
- Ako Bog da, ove bi godine mogla proskijati - kaže Jole, ljubitelj skijališta s dobrim stazama, ali i onih gdje ima puno Hrvata.

Najdraže mu je, ističe, kada se negdje na snijegu sretne s domaćim svijetom iz raznih krajeva zemlje, Dubrovnika, Rijeke, Metkovića, Zagreba...
- Volim tu domaću atmosferu, a skijanje mi je najdraži hobi. Što ću?! Nisam lovac, ne kartam, ne ronim... Ali za jednog Dalmatinca dobro skijam - smije se Jole.

Ivana Banfić: Na stazama bez alkohola!

Dugogodišnja skijašica Ivana Banfić ističe kako je fizička priprema uoči odlaska na aktivni zimski odmor iznimno važna. Mnogi, naime, na skijališta krenu nepripremljeni, čime povećavaju rizik od ozljeđivanja, a uz to i manje uživaju, te se više umaraju.

- Na skijalištima treba definitivno izbjegavati alkohol u većim količinama. Dopušteno je popiti jedno kuhano vino ili čaj s rumom, ali sve preko toga je opasno. Nitko ne može polupijan i ošamućen vladati stazom, skijama i situacijom. Ako baš i niste dobar skijaš, definitivno treba voditi računa o brzini i zaustavljanju u nekoj iznenadnoj situaciji. Početnicima bih savjetovala upisivanje škole skijanja ili, još bolje - uzimanje satova kod privatnog učitelja kako bi savladali osnove tehnike i kasnije uživali - preporučuje pjevačica, uz napomenu kako je iznimno važno izabrati udobne pancerice, a početnicima savjetuje i korištenje laganih, lako upravljivih skija čija bi visina trebala biti do brade.

- Poželjno je da skijaško odijelo bude što tanje, nepropusno i otporno na vlagu, vjetar i hladnoću. Važno je imati i dobar par rukavica koje ne propuštaju vlagu i koje su dovoljno čvrste - savjetuje Ivana Banfić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Prijatelji