Red Purple Black

Na Raduši sve više skijaša iz Hrvatske

IspisE-mail

MLADI CENTAR IDE VELIKIM KORACIMA NAPRIJED
Skijaši iz svih djelova Hrvatske pa i oni iz Dalmacije, ove su zime pronašli još jedno zanimljivo mjesto gdje mogu objediniti skijanje, ljepotu prirode i zavidnu gostoljubivost, a to sve na udaljenosti 170 km od Splita i 300 km od Zagreba, u sportsko-rekreacijskom centru na planini Raduši.

Ovaj sportsko-rekreacijski centar nalazi se tek nekoliko kilometara od Gornjeg Vakufa – Uskoplja, a izgrađen je na području od 1295 do 1780 metara nadmorske visine. Svojim geografskim položajem, na prijelazu s visokih šumovitih planina središnje Bosne na visoke krševite planine sjeverne Hercegovine, Raduša obiluje prirodnim bogatstvima poput ledničkih jezera i prostranih livada koje pogoduju aktivnom odmoru posebno u zimskom razdoblju.

Upravo iz tog razloga rodila se ideja o što boljem razvoju zimskog turizma na ovom području s naglaskom na skijanje, zbog čega za sada na području SRC Raduša postoji oko 4.7 km uređenih staza sa jednim dvosjedom i tri vučnice, koji u povoljnim uvjetima, uz profesionalnu podršku, odlično funkcioniraju. Za sve one koji se upravo ovdje odluče po prvi puta stati na skije, organizirana je i škola skijanja, a za sve one koji sa skijama još nisu „na ti“, postoji i prostor za sanjkanje.Osim staza i žičara, na Raduši su uređeni i ugostiteljski i smještajni objekti kako bi se gosti osjećali ugodno. Među njima svakako valja spomenuti restorane Pegasus i Vidikovac u kojima se može naći veliki izbor tradicionalnih jela.
Za smještaj gostiju tu je motel Pegasus sa 11 višekrevetnih soba i s nizom dodatnih sadržaja.Inače, cijeli projekt izgradnje SRC Raduša planiran je u nekoliko faza, a sve što sada Raduša posjeduje je tek dovršena prva faza u kojoj je cilj bio urediti nekoliko kilometara staza, objekte za prijem gostiju te urediti put koji je u zimskim danima znao biti neprohodan. Danas je sve zacrtano ostvareno, a put je adekvatan za sve vrste vozila kojima prometuju gosti, čime su stvoreni preduvjeti za nastavak slijedećih faza izgradnje i uređenja.
U slijedećim fazama razvoja SRC Raduša nalaze se i planovi za dodatne žičare te još nekoliko staza, jer područje za koje je dobivena koncesija iznosi nekoliko desetaka četvornih kilometara, čime se omogućava da ovo skijalište jednog dana bude među vodećim bosanskohercegovačkim skijalištima po dužini skijaških staza.

Mnogi od gostiju, posebno oni koji su s obiteljima ove zime pohodili Radušu, i više su nego zadovoljni svime što im ovo skijalište nudi, a bili su i puni utisaka o prirodi koja ih je tamo okruživala. Kako snijega na ovom skijalištu još uvijek ima i više nego dovoljno, jedan od slijedećih vikenda možda je prilika za odlazak na Radušu i isprobavanje tamošnjih staza te upoznavanje s novom destinacijom, koja bi u skoroj budućnosti mogla imati poseban značaj u bosanskohercegovačkom zimskom turizmu.

 

KOMENTARI

Prijatelji