Red Purple Black

Kupres: Tunelom tek u prosincu

IspisE-mail

Tunel ispod Kupreških vrata sagrađen je davne 1975. godinePopravak tunela ispod Kupreških vrata, zbog čega se već tri mjeseca promet odvija neprikladnom i slabo održavanom četiri kilometra dugom obilaznicom, zagorčava život putnicima, a najviše vozačima koji prometuju na toj relaciji iz pravca Dalmacije prema Bosni i obrnuto.
Iako je Direkcija za ceste F BiH kao investitor odredila rok od šest mjeseci za izvođenje radova (u organiziranim uvjetima nisu potrebna ni dva mjeseca), nije izgledno s obzirom na tempo s kojim sarajevski ŽGP izvodi radove da će tunel do kraja godine biti potpuno obnovljen.

Krivnju što je više od mjesec dana trajao zastoj u izvođenju radova ŽGP-ovci prebacuju na Eufor kojemu je upravo toliko vremena trebalo da im izda odobrenje za nabavu građevinskog eksploziva i odobri miniranje s jedne strane, a s druge na neodgovarajuću projektnu dokumentaciju.

Radi podsjećanja, tunel Kupreška vrata dužine oko 350 metara pušten je u promet 1975. godine, točno prije trideset godina kao loše projektiran i loše izveden cestovni objekt. Uz to što nikada nije bio osvijetljen i što mu je cesta uvijek bila "na valove", u tunelu je zbog neadekvatne drenaže i hidroizolacije uvijek "padala kiša", a tijekom zime koja na Kupresu traje i po šest mjeseci, teške su ledenice "ukrašavale" njegov strop prijeteći krovovima vozila.

Iako smo glede kašnjenja u izvođenju radova očekivali kako će se u tunelu raditi barem u dvije smjene, u ponedjeljak smo tamo zatekli jedino Mujkana Šarića, čuvara koji nam je rekao da je na popravku tunela angažirano oko dvadeset i pet radnika ŽGP-a iz Sarajeva koji rade po petnaest dana bez odmora, a onda nekoliko dana imaju slobodno.

Kako će se prema informacijama što smo ih dobili u ŽGP-u radovi ipak završiti u roku, a to znači do kraja prosinca ove godine, vozače na toj relaciji čeka još tri mjeseca nepotrebne patnje i molitva da zakasni snijeg.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Prijatelji