Red Purple Black

Puževim koracima, ali ipak naprijed

IspisE-mail

PROBUDILI SE BJELOLASICA I VLAŠIĆ
Kada bi nekoga upitali što je zajedničko skijalištima na Bjelolasici i Vlašiću, nabrojili bi prirodu, snijeg, odmor, ali postoji samo jedan pravi odgovor, a on je: ova dva skijališta u čiju se realizaciju krenulo s velikim planovima, u proteklim godinama bili su prava sramota vlasnika - dvije države, Hrvatske i BIH.

Bjelolasica, koja je status olimpijskog centra dobila krajem prošlog stoljeća te je zamišljena kao idealna destinacija za potrebe priprema hrvatskih sportaša, u posljednjem periodu nije se pomaknula „niti centimetra“ pa je bilo sasvim normalno da su skijaške staze zapuštene i liftovi neispravni, a razlog svemu, prema riječima odgovornih, bio je financijske prirode. Cijelu tešku situaciju još je dodatno pogoršao požar na glavnom objektu u kojem je bila smještena kuhinja i restoran.

Na Vlašiću, na kojem su skijaši rado boravili i prije nekoliko desetaka godina, stanje je također posljednjih godina bilo loše, od neplanski izgrađenih vikendica do nesrazmjera velikog broja posjetitelja s minimalnom dužinom, uz to i slabo uređenih staza. Pitanje dodjele koncesija i privatizacija na ovom skijalištu postalo je pitanje opstanka, no nadležni u vlasti nisu za rješenje tog pitanja imali dovoljno sluha, a vjerojatno ni osobnog interesa.
Dodatne nevolje i na jednom i na drugom skijalištu posljednjih godina izazivao je i nedostatak snijega pa se broj skijaških dana bez problema mogao izbrojati.

I kad je većina skijaša ova dva skijališta prekrižila s karte mogućih destinacija, nadležni su se trgnuli i pokazali da za Bjelolasicu i Vlašić ima još nade.


Bjelolasica

Na Skupštini HOC Bjelolasica vođenje poslovanja na početku sezone predano je Clubu Adriatic, postavljen je veliki šator koji je zamijenio zgradu uništenu u požaru i aktiviran je manji dio sadržaja. Glavne staze nisu radile jer transport nije prošao tehnički pregled, ali u funkciji je cijelu zimu bila mala staza Tintilinić, na kojoj je radilo i umjetno zasnježivanje, otvoreno je i klizalište i sanjkalište, a gosti su se mogli okušati i u curlingu. S djelovanjem je počela i skijaška akademija „Janica i Ivica Kostelić“. Brojne aktivnosti, koje su se ove godine odvijale na Bjelolasici, a uz dodatnu pomoć s neba jer snijega nije nedostajalo, i ove su godine na Bjelolasicu dovele brojne goste, a posebno najmlađe kroz program „Zimske radosti“.

Na Vlašiću je također prošle godine došlo do radikalnih promjena i privatizacije pa je tvrtka Ozon doo napravila nekoliko važnih koraka u razvoju skijališta na Vlašiću, a među njima najveći je ove sezone bio onaj o uređenju sustava za umjetno zasnježenje. Uz VlašićSKI, koji skrbi o vertikalnom transportu, novi su vlasnici nastojali redovno pripremati staze pa su brojni posjetitelji Vlašića bili ugodno iznenađeni i bez kritika na kvalitetu staza. Probudili su se i nadležni u velikim turističkim objektima pa je Vlašić često bio centar brojnih događanja, a u nekim objektima i cijene su dovedene na razinu prihvatljivih.


Vlašić

Planova na ova dva skijališta ima mnogo. Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja  Branko Grčić obećao je pomoć projektu Bjelolasice, u kojem se nalazi i izgradnja hotela s četiri zvjezdice na mjestu izgorenog objekta te aktiviranje staza i liftova. Inače, Clubu Adriatic jedan od zadataka je i priprema objekata u vlasništvu države za zajedničko ulaganje ili privatizaciju, pa se na skijalištu već čuju kuloarske priče o poznatom budućem vlasniku, koji želi investirati u cijeli projekt Bjelolasice, što većina podržava i nakon čega očekuju značajan razvoj ovog centra.
Na Vlašiću također postoji niz planova, od kojih je mnoge moguće realizirati, jer je tvrtka Ozon pokazala da hoće i može, a u prvom redu riječ je o trinaest kilometara novih staza i trosjedu, koji je ovom skijalištu nužno potreban.

KOMENTARI

Prijatelji