Red Purple Black

Zima konačno donijela profit turističkim organizacijama

IspisE-mail

OVA ZIMSKA SZONA BOLJA OD PRETHODNIH
Ova zimska sezona bila je daleko bolja nego protekle dvije, što je izazvalo posebno zadovoljstvo u bosansko-hercegovačkim turističkim organizacijama. Iako još nemaju konkretne podatke o broju noćenja i zaradi, jednoglasno ocjenjuju da je veliki snijeg u veljači, turističkim radnicima pomogao da ovu zimu završe pozitivnim rezultatom.

Na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu još ima i snijega i turista, pa se u ovim centrima još ne hvataju kalkulatora i računa, već će to raditi u travnju. Prema informacijama iz Olimpijskog centra "Jahorina" zimska sezona biti će produžena do 15. travnja. U Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo kažu da se zima 2011/2012. po rezultatima približava najboljoj poslijeratnoj zimskoj sezoni.

- Najbolje rezultate imali smo 2007/2008. godine, a poslije toga su uslijedile teške godine kada je broj gostiju pao za čak 50 posto. Dosta snijega i zadovoljni gosti obilježavaju sezonu na izmaku, a time se vraćamo na pozitivan put -  kazao je Predrag Lopatić, stručni saradnik za marketing u TO Istočno Sarajevo.U poduzeću ZOI `84 Olimpijski centar Sarajevo ističu da zimska sezona još nije završena, ali da je daleko uspješnija nego prethodne.

-Činjenica je da nijedan dan nismo prekidali rad zbog nedostatka snijega, što smo ranije često radili. Veliki broj turista iz Europe posjetio je Bjelašnicu, a gostiju je bilo i iz Amerike. Među europskim turistima najviše ih je bilo iz Njemačke, Francuske, Italije i Slovenije -  kazala je Muamera Šehić, portparol ZOI.

U vrijeme novogodišnjih praznika zabilježena je najveća posjećenost, a nekoliko dana uzastopno na Bjelašnici i Igmanu boravilo je 15.000 ljudi.

I turistički radnici na Vlašiću zadovoljno trljaju dlanove jer je nakon dvije godine "stagnacije" ova sezona bila daleko povoljnija, sa dosta snijega i popunjenim kapacitetima.

-Ako uzmemo u obzir da i posljednjih dana na Vlašiću ima oko 50 centimetara snijega, te da ima turista i skijaša, možemo biti više nego zadovoljni. Iznenađenje sezone je veliki broj posjetitelja iz banjalučke regije, te Tuzlanskog kantona, koji su ranije rijetko dolazili na ovu planinu - rekao je Jasmin Mehić sa portala Vlašić online.

Planinarsko skijaško društvo "Ljubijski rudar" iz Prijedora, zaduženo za ski-lift na ovoj planini, pune ruke posla imalo je uveljači, za vrijeme "prinudnih praznika, odnosno snježnog nevremena.

-Tih petnaestak dana dosta je popravilo sezonu. Ona je bila daleko bolja nego prije dvije godine, kada snijega nije bilo, a samim tim ni turista - kazao je Milan Kojić, iz PDS „Ljubijski rudar".

KOMENTARI

Prijatelji