Red Purple Black

KAKO PRIPREMITI AUTOMOBIL ZA VOŽNJU PO ZIMSKIM UVJETIMA

IspisE-mail

Ako na skijanje odlazite vlastitim automobilom, morate povesti računa o tome da vas čekaju sasvim drukčiji, puno suroviji uvjeti nego ovdje na obali gdje je klima blaža, a vožnja jednostavnija. Zato se dobro pripremite i ne suočavajte se s problemom u stilu "lako ćemo". Provjera stanja akumulatora jedna je od osnovnih pripremnih radnji.

Jer, dok stariji akumulator "radi" u Dalmaciji bez problema, budite sigurni da će vas izdati kada temperatura značajno padne ispod nule. Najbolji način provjere snage akumulatora je posjet električaru ili mehaničarskoj radionici. Tamo će oni provjeriti gustoću elektrolita i kazati vam kakvo je stanje vašeg akumulatora. Ako je loše, možete ga puniti ili kupiti novi. Naš je savjet -uzmite novi i problem je riješen. Ako se ipak uzdate u staru bateriju, ponesite barem sa sobom dodatne kabele u prtljažniku.

Ljudi često prave veliku pogrešku pa se na snijeg upućuju s ljetnim gumama. Ne misle pritom uopće kako su gume vrlo važna karika sigurne vožnje jer su jedina spona između automobila i ceste, pa o njima doslovce ovisi život. Ljetne gume, bez obzira na očuvani profil, nisu za zimu - izrađene su od drukčije smjese i čim se temperatura bliži nuli, postaju tvrde i imaju minimalo trenje. Dakle, prije odlaska na skijanje nabavite zimske gume koje odgovaraju vašem vozilu! Pa neka koštaju i sto eura po komadu, mislite da ćete ih rabiti četiri zimske sezone, pa takva cijena nije pretjerana.

Provjera kabela također je poželjna, kao i temeljito čišćenje stakala iznutra kako bi vidljivost bila optimalna. Na put krećite s punim rezervoarom goriva i nastojte u automobilu imati nekoliko deka te dovoljno hrane i tekućine. Uvijek može biti zastoj, pa će dobro doći dok čekate na cesti. Lance je dobro ponijeti, no prije toga ih na suhome naučite postavljati! Ne zaboravite staviti antifriz u hladnjak vozila i zimsku tekućinu u spremnik za čišćenje stakala! Na putu slušajte radio zbog novih informacije, a po snijegu i ledu vozite oprezno i defenzivno. Nije naodmet nabaviti strugač leda, ali s dugačkom drškom ili rukavicom. Mala metlica uvijek dobro dođe, kao i rasklopiva lopatica za snijeg te sprej za odleđivanje stakala. Odleđivač brave važan je za jutarnji ulazak u auto. Kad ste na odredištu, ne zaboravite navečer podignuti brisače u zrak jer će ih niske temperature zalijepiti za vjetrobran.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji