Red Purple Black

Uspješna zimska turistička sezona na Bjelašnici i Igmanu

IspisE-mail

RAZGOVOR S DIREKTOROM PODUZEĆA ZOI 84 SALKOM HASANEFENDIĆEM
Zimska turistička sezona 2011/12 na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici bila je veoma uspješna. Zbog toga su planirana nova ulaganja koja bi ove destinacije trebala učiniti atraktivnim u narednim sezonama, kako zimi tako i ljeti.

Kako je završila protekla zimska sezona, bilo je riječi da je bila najuspješnija do sada?

- Zimska turistička sezona 2011/12 bila je veoma uspješna, dakako uspješnija od protekle četiri sezone. Posjećenost naših planina bila je izuzetno velika, a tome u prilog ide svakako činjenica da smo ove godine imali dovoljno snijega, te da smo uistinu uradili mnogo po pitanju priprema za sezonu. Podsjećanja radi, zahvaljujući investiciji Vlade KS (4.500.000 KM) uređene su staze, asfaltirani prilazni putevi, uređen snježni park za djecu na Bjelašnici, instalirani dodatni baby liftovi, zamjenjen ski lift Heliodrom. Financijski efekti ove sezone jesu bolji u odnosu na protekle, ali se konstantno ulagalo na povećanju kvalitete usluga koje smo pružali u tijeku sezone. U prvom redu se misli na uređenje staza, angažiranje dodatnog ljudstva, organiziranje party-ja inatjecanja, stavljanje u funkciju noćnog skijanja svaki dan (što ranije nije bila praksa), pristupačnost u pogledu cijena, otvaranje OJ park šume Mojmilo brdo.

Što će ZOI 84 poduzeti u narednom periodu da obogati turističku ponudu i privuče goste?

- Vezano za buduće planove u tijeku tekuće godine namjeravamo nastaviti rad na uređenju staza na Bjelašnici i Igmanu, nastaviti s realizacijom projekta umjetnog zasniježivanja, proširenje parking prostora na Bjelašnici i Igmanu, izradu sportskih ploha i šetnica za turiste (poboljšanje ljetnih sadržaja). S tim u skladu trenutno se održava i niz sastanaka s hotelijerima i vlasnicima restorana na Bjelašnici i Igmanu, a u cilju poboljšanja postojeće i zajedničkog rada na pripremi ljetne ponude.

Kakve poduhvate će podrazumjevati pripreme za Zimsku olimpijadu mladih? Koliko će biti uloženo i šta će planine i Grad Sarajevo dobiti?

- Urađene aktivnosti i one koje slijede u narednom periodu su svakako pripreme za EYOF 2017 godine, za koji su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili kandidaturu. Prioritetni projekti u tom smislu na našim planinama su svakako poboljšanje vertikalnog transporta, prosijecanje dvije nove staze (1 staza za alpske i 1 staza za nordijske discipline), izgradnja novih smještajnih kapaciteta, biatlon staza, te obnova restorana na vrhu Bjelašnice. Jedan od projekata je svakako i obnova Hotela SKI na Malom polju na Igmanu, u okviru kojeg ćemo u funkciju staviti edukacijski sportski centar.

Hoće li Zakon o javno-privatnom partnerstvu privući nove investitore na planine? Kakve rezultate očekujete primjenom navedenog Zakona?

- U pogledu novih investicija i privlačenja potencijalnih investitora, možemo reći da smo svakako otvoreni za sve vidove saradnje. Iskreno se nadamo da ćemo pitanje Hotela Igman na Igmanu riješiti po osnovu privatnog – javnog partnerstva. Naše planine ali i manji sportsko –rekreacijski centri u okolini grada sve više privlače strane investitore, te je za nadati se da ćemo imati uspjeha po pitanju pronalaženja partnera za realizaciju velikih i financijski zahtjevnih projekata na našim planinama (primjer takvog projekta je žičara kabinskog tipa Babin do – vrh Bjelašnice).

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji