Red Purple Black

Počele proljetne aktivnosti na brdima i planinama

IspisE-mail

TREKING JESENICE
U proljeće, kada snijeg nestane s travnatih i kamenitih planinskih površina, mnogi skijaši rekreativci pronađu nove interese, koji su opet usko vezani uz boravak u prirodi pa se tako prošle subote veliki broj njih okušao na 2. Jesenice trekingu održanom na Poljičkoj planini.

- Poljička planina se smjestila južno od Mosora i proteže se od Žrnovnice do Omiša, omeđena rijekama Žrnovnicom i Cetinom. Sa razvijenom mrežom staza, 6 povjesnih crkvica, prirodnm ljepotama idealno je izletište za sve zaljubljenike u šetnju. Otvoreni pogledi pucaju na obalni pojas od Makarske do Trogira, otoke Brač, Hvar, Vis, Drvenik, a po lijepom vremenu se mogu prepoznati otočić Svetac i hrid Jabuka. S druge planinske strane vidimo Biokovo, Omišku Dinaru, Mosor i Kozjak – opisali su područje održavanja utrke njeni organizatori iz Udruge Jesenice.

Start treking utrke, na koju se prijavilo oko 200 natjecatelja, bio je na 240 metara iznad Jesenica. Uz pomoć plana puta koji su doznali tek prije starta i uz pomoć karti, kompasa, ali i štapova, brdskim stazama natjecatelji su morali prijeći 20 km, pretežno planinskim grebenom, dok su rekreativci ipak imali znatno kraću rutu od 8 km.
Dvadeset kilometara dugu stazu najbrže je prešao Duje Lekšić i to za dva sata i 20 minuta, dok je među ženama najbrža bila Marija Tomaš, kojoj je za proći istu stazu  trebalo četiri sata.

Prošlogodišnji pobjednik 1. Jesenice trekinga i povremeni komentator na stranicama Dalmacijaski, Dragomir Čović Bili iz Gata, ove godine nije sudjelovao, već je bio dio organizatorske ekipe u ulozi kontrolora, a zauzet je i organizacijom ovogodišnjeg 6. Mosor grebeninga, koji ćemo uskoro najaviti i koji će se održati 28. travnja, s kojeg nam je Bili obećao zanimljive fotografije ljepota Poljičkog kraja.Foto: Facebook/ Ercegović i Škugor

KOMENTARI

Prijatelji