Red Purple Black

Na Čajuši zadovoljni sezonom te planiraju nove projekte

IspisE-mail

RAZGOVOR S TOMISLAVOM BAGARIĆEM
Ovo je proljeće pokazalo svu ćud prirode i meteo prilika pa tako i onog dana kada smo odlučili otići i doživjeti proljeće na kupreškoj visoravni. Kako nas je iz Dalmacije ispratilo sunce, a na Kupresu dočekala kiša i niske temperature pa smo bili nespremni za duži boravak u kišom okupanoj prirodi, vrijeme smo uglavnom proveli u hotelu Adriaski, gdje nam je domaćin bio direktor hotela Tomislav Bagarić, s kojim smo vodili ugodan razgovor o prošloj zimskoj sezoni te planovima na ovom, Dalmatincima najbližem skijalištu.

Prije nešto više od dva mjeseca završena je skijaška sezona na ovom skijalištu. Kako bi je ocijenili?

- Sezonu smo počeli uoči Badnjaka, a zaključili krajem ožujka, znači trajala je puna tri mjeseca i to zahvaljući obilnim snježnim padavinama ali i sustavu umjetnog zasnježavanja. Imali smo u veljači period od dva tjedna, kada zbog nevremena i zatrpanih cesta nismo imali goste iz Dalmacije, ali i tada smo radili. Sezonom smo zadovoljni, po danima vikenda na skijalištu bi bilo od 1.500 do 2.000 skijaša, a i hotelskih gostiju bilo je za otprilike 25% više nego sezonu prije.


Tomislav Bagarić

Kakvo je bilo stanje žičara i staza, koliki ste trud uložili kako bi gosti imali optimalne uvjete?

- Ove smo godine nabavili još 5 topova za umjetno zasnježenje te uz sve više iskustva na uređenju staza, možemo kazati da je taj dio posla bio odrađen vrlo dobro. Uklonili smo većinu manjih sitnica koje su ranije ometale rad četverosjeda, a manji kvar na dvosjedu brzo je uklonjen. Staze smo pripremali i održavali s puno truda, ali skijaši moraju znati da kad padne 50 cm snijega to ne znači odmah i mogućnost dobrog uređenja staze. Kako ovdje najčešće pada suhi snijeg sa sjevera potrebno je dosta truda pa i pomoć umjetnog snijega da dobijemo odgovarajuću snježnu strukturu koja se može urediti za skijanje. Često kažemo da bi voljeli da snijega pada manje i češće, upravo iz tih razloga.

Skijaši često negoduju zbog činjenice da  tijekom tjedna uglavnom ne rade dvije krajnje staze sa sidrom?

Točno je, te staze uglavnom ne rade tijekom tjedna, ali nikako zbog nekakvih ušteda jer trošak pokretanja te žice nije značajan. Naime, te staze nisu pokrivene umjetnim zasnježenem pa u nedostatku dovoljnih količina prirodnog snijega koji se brzo „troši“, jednostavno ih nastojimo sačuvati za vrijeme vikenda kada nam dolazi veliki broj skijaša.

Imate li u planu umjetno zasnježiti i taj dio skijališta?

To je prvi slijedeći veći projekt na kojem ćemo raditi, a u planu je i postavljanje četverosjeda umjesto sidra. Potrebne su instalacije i topovi za približno 5 do 6 km staza i radi se o značajnoj investiciji težine nekoliko milijuna maraka. Kako još uvijek osjećamo teret investicije umjetnog zasnježenja od prije nekoliko godina i postavljanje četverosjeda te troškove nedavnog proširenja hotelskog restorana, krčenja šuma, proširivanja i asfaltiranja ceste i postavljanja javne rasvjete, taj projekt će ipak morati pričekati izlazak iz ovog recesijskog doba.

Pritužbe pojedinih gostiju na skijalištu odnose se i na nedovoljnu ugostiteljsku ponudu, izvan hotela, na stazama. Radi li se nešto na povećanju tih kapaciteta?

Već duže vremena najavljujemo makar završetak restorana u budućem motelu na Tikvicama, ali zbog drugih investicija to uvijek nekako ostaje u drugom planu, no ako nas ovog ljeta posluži vrijeme, dobit ćemo gore restoran s 200 mjesta. Isto tako razmišljamo i o postavljanju kućice s toplim napitcima, na ravnini pokraj četverosjeda gdje smo imali proslavu završetka skijaške sezone.

Ima li nade da skijalište u budućnosti dobije mini market?

Što se tiče mini maketa ili nečega sličnog gdje bi gosti mogli nabaviti potrebne sitnice, mogu reći da mi nemamo registriranu djelatnost za obavljanje tog posla, a pokušali smo dovesti zainteresirane, no oni brzo odustaju jer su im davanja velika, kao i potrebna papirologija, a riječ je tek o vikend poslovanju tijekom zime. Dok nadležni ne prihvate da je riječ o specifičnom poslu i da je skijalište udaljeno od grada 10 km te zbog toga donesu određene olakšice, malo tko će pokušati obavljati tu djelatnost na ovom skijalištu.

Što se u ovom trenutku radi na pripremama za slijedeću skijašku sezonu?

Započinjemo cijeli niz poslova od čišćenja ponekog kamena koji je možda još ostao, nasipanja zemlje na staze i poravnavanje, sijanje trave.... Skijaši neće vidjeti mnogo od toga ali će sve urađeno osjetiti, naime morate priznati da se malo tko potužio da je oštetio skije baš na kamenu, jer svake godine tijekom ljeta radimo sve kako bi skijanje bilo sigurno. Nadamo se da će tako biti i slijedeće sezone – kazao je Bagarić.

O ljetu na Kupresu, o čemu smo također razgovarali s Bagarićem, ali i ugostiteljima u samom gradu Kupresu, čitajte uskoro.

 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji