Red Purple Black

Makarska: Na skijanje žičarom

IspisE-mail

BIOKOVSKO SKIJALIŠTE: U MAKARSKOJ PREDSTAVLJENA PREDSTUDIJA ISPLATIVOSTI ZIMSKOG CENTRA
Kada smo 2002. godine tvrdili da Biokovo treba postati jedan od najboljih zimsko-planinskih centara ne samo kod nas nego i šire, bili smo u pravu. Dokazale su to studije prikaza najmodernijih tehnoloških rješenja na idealno prirodno stvorenim terenima Biokova te ekonomsko istraživanje - zaključio je Josip Modrić, autor i voditelj projekta, nakon predstavljanja studije zimsko-planinskog i skijaškog centra Biokovo i pred-studije ekonomske isplativosti predstavnicima stranaka, vlasti, javne ustanove Parka prirode Biokovo, hotelske kuće i turizma u hotelu "Meteor".

Analizama se dobio pravac žičare od Makarske do Vošca, zatim do Vrha sv. Jure i onda do Milića na zabiokovskoj strani. Transportna dužina žičare iznosi 8980 metara. Kao poseban segment obrađeno je skijalište s pratećim sadržajima, a također i sportske staze i sadržaji koji omogućavaju cjelogodišnje poslovanje. Upravo će stoga isplativost svih ulaganja biti velika. Uz skijališnu stazu zanimljiva je i montažna zatvorena snježna dvorana veličine 100 za 40 metara.

Da se u Makarskoj konačno treba realizirati projekt Biokovo planiran četrdeset godina, jasno je kazao gradonačelnik Siniša Srzić, koji je predsjedavao prezentaciji projekta. S planom valja uskladiti projektnu dokumentaciju, u kojoj će naći sklad očuvanje prirode i stavljanje Biokova u komercijalnu, odnosno turističku svrhu.

Vrlo žestoke primjedbe imali su djelatnici Parka prirode Biokovo, koji su se zalagali za veću pažnju oko ekologije i uzimanja u obzir studija koji su izrađivaču dostavili. S tim se slažu i izrađivači studije, koji tvrde da su 15 tisuća vozila koji su se probijali uskom cestom prema Sv. Juri također za sobom ostavlja onečišćenja.

Hotelijeri i predstavnici turizma bili su jako kratki i jasni: Makarska mora obnoviti projekt jer je ljeti nužna disperzija turista s plaže.

KOMENTARI

Prijatelji