Red Purple Black

Zanimljiva skijališta na Bliskom istoku

IspisE-mail

NIJE SVE SAMO PUSTINJA
Listanje najnovijih kataloga zimovanja i traženje skijaških aranžmana po internetu, ove godine nije donijelo neke posebne novosti jer su glavne destinacije slične kao i u godinama prije, a cijene očekivano nešto malo više. No, naišli smo i na nekoliko zanimljivih odredišta koja se ove godine reklamiraju nešto više nego ranije, a riječ je o skijalištima na Bliskom istoku, u Iranu i Libanonu.

Iako bi malo tko, kada je riječ o skijanju, pomislio na odlazak u neku od tih zemalja, iz iskustava pojedinaca koji su imali priliku isprobati neke od tamošnjih skijaških staza, radi se o  atraktivnim i dobro uređenim skijalištima, na kojima je iz godine u godinu sve više skijaša iz cijelog svijeta.

Iranska skijališta na 3500 metara

Tako se u ponudi nekih agencija nude sedmodnevni i desetodnevni boravci na skijalištu Dizin, koje se nalazi na planinskom lancu Alborz, 71 km sjeverno od Teherana. Ovo najpoznatije iransko i bliskoistočno skijalište, nastalo je još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Zbog nadmorske visine od 2650 do 3600 metara nadmorske visine, dokle vozi i gondola, skijalište obiluje snijegom od kraja studenog pa do svibnja. Podatak o broju skijaških staza i njihovu ukupnu dužinu nije moguće pronaći na niti jednoj službenoj stranici, ali podatak da se radi o skijalištu s površinom većom od 400 ha, kazuje da je riječ o impresivnoj veličini skijališta. Do staza se dolazi s 3 gondole, 15 različitih sjedečnica i desecima vučnica.
Za smještaj gostiju postoji cijeli niz zanimljivih smještajnih kapaciteta u nekoliko hotela, dvadesetak koliba i većim brojem vila sa sobama ili apartmanima.

Na obroncima Albroza smjestilo se i drugo, manje iransko skijalište, na manjoj udaljenosti od Teherana nego Dizin. Ovo skijalište svoju najvišu točku ima na približno 3900 metara nadmorske visine pa time ulazi među najviša skijališta na svijetu. Na skijalište se dolazi gondolom sa 1900 metara nadmorske visine, a na svakoj od njenih sedam stanica nalaze se smještajni kapaciteti kao i ugostiteljski objekti. Jedan od hotela smješten je i na 3540 metara.
Ni za ovo skijalište, iako daleko manje nego Dizin, nema točnih informacija o dužini staza, ali domaćini skijanje garantiraju od studenog pa čak do početka lipnja.
Zanimljivo je da, unatoč oglašavanju na nekoliko mjesta i agencija, za skijanje u Iranu nije oglašena cijena. Umjesto toga, svugdje stoji oznaka – na upit.

Sve veća popularnost Faraya-Mzaar

No cijena za sedmodnevno skijanje u Libanonu, još jednoj nesvakidašnjoj destinaciji, stoji oko 7 tisuća kuna za cijeli aranžman koji uključuje avionski let od Zagreba ili Beča. A aranžmanom stižete na jedno od šest libanonskih skijališta, Faraya-Mzaar, za koje mnogi kažu da je postalo popularnije od mnogih alpskih skijališta. Faraya-Mzaar nalazi se oko sat vožnje od glavnog grada, Bejruta. Rasprostire se na dvadesetak padina te ima ukupnu dužini od 85 km staza za skijanje.

Zbog zanimljivosti, kvalitetno uređenih staza i drugih različitih pogodnosti u Faraya-Mzaar dolazi sve više Europljana, ali i mladih iz drugih arapskih zemalja, koji često kombiniraju boravak na snijegu s boravkom na moru koje se nalazi u blizini, što skijanju daje i jednu drugu dimenziju.
Razlika između iranskih i libanonskih skijališta očituje se u njihovoj visini, pa su tako, za razliku od iranskih, libanonska skijališta smještena na visinama do 2000 metara nadmorske visine.

Foto: skilebanon, irantraveling

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji