Red Purple Black

Dobra kondicija ugodno skijanje!

IspisE-mail

Nedovoljno pripremljenog skijaša ili početnika koji je precijenio svoje umijeće i vještinu skuštanja niz padine vrlo lako ćemo prepoznati po - gipsu na nozi. Pri skijanju najčešće dolazi do ozljede nogu, osobito koljena, kod kojih može doći do prijeloma čašice, a stradavaju i ligamenti, hrskavica ili meniskus. Više od pola ozljeda na snijegu upravo su one na koljenu.

Istegnuća gležnja također su česta, pa je led "glavni" artikal pri uklanjanju oteklina, a štaka tako umjesto skijaškoga štapa postane najtraženiji predmet još na samom skijalištu, a vjerni pratitelj još dugo nakon toliko očekivanog i željenog odmora.
Oni s manje sreće mogu ozlijediti i kralježnicu, rame i glavu (djeca obvezno moraju nositi kacigu na stazi), dok je najmanje lomova šake i ručnog zgloba.

Da bi vam se odmor ipak zadržao samo u okviru ugodnog, brojni stručnjaci prije odlaska na snijeg i u mondena skijališta preporučuju i - pripreme. Kondicijska priprema, za one koji "fizikalu" ne upražnjavaju tijekom cijele godine, trebala bi početi barem dva mjeseca prije planiranog odlaska u planine, te započeti s intenzivnim vježbama za pripremu tijela, za jačanje mišića nogu, za napor koji iziskuje spuštanje niz staze. "Majstori od skija" posebnu pažnju posvećuju jutarnjem zagrijavanju, pred samo spuštanje niz padinu i hvatanje brzine. Mišićima treba "grijanje" za dobar i siguran rad te za opterećenje koje ih čeka cijelog dana tijekom skijanja. Baš taj umor, pri posljednjem spustu, najčešće i bude krivac za ozljedu na snijegu.

Ujedno tijelu treba osigurati odmor kad god osjetite zamor. Učitelji skijanja uvijek vam ponavljaju da birate težinu staze prema vašem znanju i sposobnostima, pa one odvažne i ludo hrabre baš tako i ne mora pratiti sreća pri svladavanju staze kojoj nisu dorasli svojim skijaškim znanjem. Sve u svemu, na snijeg izuzetno oprezno, oboružajte se savjetima iskusnijih i primjenjujte ih, jer gust veoma brzo prerasta u pravu noćnu moru.

Izvor: Slobodna Dalmacija (Prilog Skijanje)

KOMENTARI

Prijatelji