Red Purple Black

Škole skijanja: Pazite tko vas uči!

IspisE-mail

Pripreme za odlazak snijeg iziskuju dobru organizaciju, no prije svega i savjet stručnjaka. A najbolje je pitati što vam sve treba za vrhunske snježne radosti već kod pravih zaljubljenika u bijeli pokrivač - u Skijaškome klubu Split.
- Sve informacije koje trebaju skijašu početniku ili rekreativcu koji može odraditi i nadmetanje nudimo mi u klubu, nas 450 članova koji smo ludi za skijanjem - u priču nas je uveo Blaženko Granić, predsjednik Splićana.

Njihovo iskustvo (pre)bogato je i vama prijeko potrebno ako želite spremni na snijeg.
- Pravilo je da početnik prvu godinu unajmi skije i opremu. Zašto bacati novac ako se čovjeku skijanje uopće ne svidi.
Govorimo o alpskom skijanju, gdje se koriste, 'ajmo ih nazvati, normalne skije, i to carving skije (zavoj) koje samim nagibom vašeg koljena već prate zavoj. One su lakše za upravljanje, i sve novije izrade su upravo carving skije, koje omogućavaju i lakše učenje i lakše skijanje, pa se i tehnika podučavanja zasniva na njima.

Klasične skije više se ne koriste, kao ni zastarjeli sistem učenja skijanja, a ove carving prepoznat ćete po tome što su uske po sredini, te imaju širi rep i vrh, dok im je radjus od 10 do 19 metara - doznali smo od čelnika splitskoga kluba, koji nam je nastavio davati savjete:
- Kod kupnji pancirki odrasli uvijek trebaju kupiti nove zbog gljivičnih bolesti, dok djeci možete uzeti rabljene. Uvijek je broj pancirke isti kao i broj cipele, a samo možete podešavati širinu kalupa jer sigurna i udobna pancirka jamči i udobno spuštanje niz padinu. Što se tiče skija, bile one polovne ili nove, servis je nezaobilazan.

- Kod novih skija potrebno je samo mazanje, i to jednom ako skijate sedam dana, dok kod starih uz mazanje imate i oštrenje. Skije birate po kategoriji vaše vještine - ako ste rekreativac, sportaš ili natjecatelj. Skije za ove potonje i ne možete naći u butigama jer zna se tko je profesionalac - nastavio je priču o izboru skija Granić.
Rekreativne dijelimo na one za početnike i srednje sportaše, dok sportske koristi skijaš koji sa snijegom druguje više godina.

- Dužina skije određuje se po omjeru - visina čovjeka manje za 10 cm i radijus oko 16 m, no za sve informacije najbolje je doći u klub. Težina skijaša bitna je za vezove i kod naštimavanja istih, a i servis skija treba odraditi stručna osoba.
Upravo zbog svega ovoga, splitski skijaši uvijek su vam na usluzi (Poljudski put bb - bazeni Poljud - 098/164-2705) ili sam servis (Pujanke 67 - 098/995-3525), a bitno je obratiti pažnju i na to tko vas podučava prvim skijaškim koracima.

Izvor: Slobodna Dalmacija (Prilog Skijanje)

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji