Red Purple Black

Skijašku sezonu otvorite na ledenjaku

IspisE-mail

SVE JE VIŠE POKLONIKA BIJELOG SPORTA KOJI NA SKIJE STAJU PRIJE UOBIČAJENIH SEDAM DANA U SIJEČNJU
Hrvatske su turističke agencije, čini se, nikada ranije nego ove godine krenule u prodaju skijaških aranžmana, a trgovci, očito čisteći skladišta, ponudili popuste na cijenu skija, pancerica, skijaških odijela, kaciga, brila...

Kako se skijaška manija posljednjih godina širi Hrvatskom, tako je sve više poklonika bijelog sporta koji na daske staju i prije onih uobičajenih sedam dana u siječnju u tzv. Cro tjednu, pa se u planine otiskuju u studenom i početkom prosinca.

Planovi za otvaranje ovogodišnje sezone počeli su se već uvelike kovati kada su vremenske prognoze sredinom prošlog mjeseca donijele vijesti o 60 cm novog snijega u Alpama.

Globalno zatopljenje posljednjih 10-ak pa i više godina, naučilo je nas skijaše mnoge stvari. Prije svega, sezonu je otvoriti najbolje negdje u Austriji ili Italiji (Francuska je ipak daleko, a Slovenija ili BIH „nepouzdane“ za tih 3 do 5 dana koliko se ostaje na otvorenju).

A što od Austrije i Italije u ovo doba?

Najpouzdaniji odgovor glasi – prvenstveno glečere. U austrijskom slučaju to su primjerice Moelltaler, Stubai, Hintertux, Soelden. Proteklog vikenda tako je na Moelltalu u pogonu bilo 40 od ukupno 71 kilometar staza, upaljeno šest od devet žica, a visina snijega ponegdje i do 115 centimetara sa skoro zimskih maksimalnih 2 stupnja u zraku. Manje-više raport bi isto zvučao sa svih pobrojanih ledenjaka.

Ipak, niste osuđeni samo na njih, jer je u pogonu još čitav niz tzv. regularnih skijališta. Schladming je startao još 30. listopada. Prema posljednjim izvješćima, snijega ima i do 40 cm, radi 5 liftova i što je najvažnije, gužve nema. Rade i Oberstauern (4/26 liftova, 15-35 cm snijega), Kitzbuehel (3/53 liftova, 35 cm snijega)...

Talijani, što zbog navika, što zbog meteoprilika, ipak nešto kasne za svojim sjevernijim susjedima. Kod njih se uvijek može pouzdati u Cerviniju, koja koristi blagodati veze sa Zermattom, ili Val Senalesu, gdje je na ledenjaku sigurni metar bijelog pokrivača.

Skijaška 2012/13 u Madonni di Campiglio krenula je u subotu 17. studenog, pa se na  Grosteu prošlog vikenda skijalo za prigodnih 26 eura. Žičare će se opet upaliti ove subote i nedjelje. A za stalno od 1. prosinca. To je datum od kada mahom kreću centri iz sustava Dolomiti Superski (Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia ili šest dana kasnije Val Gardena)

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji