Red Purple Black

Za školske praznike na skijalištima 120 tisuća Hrvata

IspisE-mail

RIJEKA - Ove zime na skijanje će otići 25 posto Hrvata više nego lani, a prema procjenama samo u terminu školskih praznika od 7. do 14. siječnja na europska skijaška odredišta uputit će se 120 tisuća skijaša. Rezervacija i prodaja aranžmana krenula je ranije nego proteklih godina, već u kolovozu, a u samo mjesec dana rasprodana je većina ponuđenih aranžmana u najtraženijem tjednu. Najveći interes za skijanjem vlada u Zagrebu, a slijede Rijeka i Split.

Najveći skok cijena na skijaškim odredištima bilježi Slovačka, a poskupljenja su do 50 posto što se obrazlaže ulaskom zemlje u Europsku uniju. Prema riječima Elene Wolsperger, direktorice marketinga Generalturista, ostale destinacije poskupjele su do pet posto. Oni koji su prethodnih godina izabrali Slovačku zbog manjih cijena, ove su se zime prebacili na Bosnu i Hercegovinu koja ulaže u kvalitetu skijališta, obnovu staza, hotela i apartmana koji se nalaze uz same staze.

U Generalturistu ističu da je financijska vrijednost sklopljenih ugovora za 29 posto veća nego istog dana prošle godine, a porast broja putnika iznosi 24 posto. Osim top termina, dobro se prodaje i otvaranje sezone u Austriji krajem studenoga, a u ostalim zemljama početkom prosinca. Hrvati će i ove zime najčešće skijati na rate jer sve agencije nude takvu mogućnost plaćanja.

Zagrepčani su ove godine oborili rekord po pitanju rezervacija skijaških aranžmana. Još u rujnu su gotovo potpuno »zauzeli« najaktualniji termin, onaj od 7. do 14. siječnja, popularno zvan »hrvatski tjedan«, kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Ivan Pukšar te dodaje kako je intenzitet prodaje rezervacija dvostruko veći nego prošle sezone u odnosu na koju je prodaja započela i znatno ranije.

Najveći interes se, već uobičajeno, iskazuje za skijanje u Austriji u koju će se i ove sezone uputiti više od 60 posto skijaša. Među omiljenih desetak skijaških destinacija su i austrijski Matrei, Sillian, Katschberg i Nassfeld. Slijede ih talijanski Kronplatz te Kranjska Gora, najtraženija slovenska destinacija.

Bosanska Jahorina najjeftinija

Sedmodnevni hotelski polupansion u Austriji u najaktualnijem skijaškom periodu - onom siječanjskom, stoji oko 3.500 kuna, dok je u Italiji ista hotelska ponuda ipak nešto skuplja - kreće se od pet do osam tisuća kuna. No, zato je apartmanski smještaj povoljniji i upravo zbog pristupačnih cijena mnogi skijaši odlaze na popularni Kronplatz gdje za 3,5 tisuća kuna mogu boraviti sedam dana u nekom od idiličnih apartmana.

Povoljna je i slovenska Kranjska Gora u kojoj se skijati može već za 3.000 kuna u hotelskom te za 1.500 kuna u apartmanskom smještaju. No, bosanska Jahorina daleko je najprivlačnija po cijenama jer sedmodnevni hotelski boravak u najaktualnijem zimskom periodu nudi već po dvije tisuće kuna.

Izvor: Glas Istre

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji