Red Purple Black

Bad Kleinkircheim - najbolje skijanje u susjedstvu

IspisE-mail

KAD BI SE MOGLO OTPUTOVATI
Blizu, a dobro – u dvije bi se riječi moglo opisati ono što skijašima nudi austrijski Bad Kleinkircheim. Nije pretjerano reći da je koruška turistička perjanica i ponajbolje skijalište nadomak Hrvatskoj. Od granice na Bregani to je maksimalno dva i pol sata lagane vožnje, bez pretjeranog forsiranja papučice gasa. Obično smo naviknuli da skijališta u našem susjedstvu možemo izguštati u dva-tri dana. To nije slučaj s BKK jer on je destinacija za punih sedam dana zimskih radosti i svega onoga što ide s njima.

Uvezane dvije planine

Konkretno, to je 103 kilometra staza, 25 modernih žičara i 800 snježnih topova koji snijegom pokrivaju 97 posto staza. Samo skijalište podijeljeno je u dva dijela – Kaiserburg čije se staze spuštaju u samo središte Bad Kleinkircheima, te Nockalm preko kojega se dolazi do St. Oswalda, drugog većeg mjesta u dolini.

Ta dva dijela međusobno su uvezana žicama, iako ćete u presijedanju morati prepješačiti jedan manji dio preko glavne ceste u mjestu, što je i najveća skijaška zamjerka. Spustovi su za svačiji gušt, mahom crvene kategorije. Ipak, daleko najpoznatija staza jest ona crna osmica, nazvana po austrijskoj skijaškoj legendi Franzu Klammeru, gdje se voze i utrke Svjetskog kupa. Neka vas ove boje ne zbune, jer BKK je prije svega obiteljsko skijalište s čitavim nizom poligona za najmlađe i početnike.
Dijete skija za - euro

Na tu kartu domaćini su zaigrali u bitci za goste. Tako su ove godine godine uveli da jedno dijete starosti do 12 godina može skijati za samo jedan euro dnevno ako roditelj kupi 6-dnevni ski-pass (cijena u visokoj sezoni mu je 209 eura).

Blagodati termi

U istom tonu su i ski-škole koje jamče da ćete proskijati u tjedan dana ili će vam velikodušno vratiti novac. Skijanje nije sve od Bad Kleinkircheima.

Dapače, turisti su mu u pohode krenuli još u davna vremena, točnije od 1884. godine zbog termalnih izvorišta. Danas je to prava industrija s dva velika kompleksa toplica – Roemerbad i one Sv. Katarine s temperaturama vode od 32 do 34 stupnja i ulaznicom od 14 eura pa naviše (ovisno o satnici), te 16 zatvorenih bazena i 50 sauna po hotelima i apartmanskim kućama.

U svakom od prospekata navode se i blagodati termi s najviše gramom otopljenih mineralnih tvari u litri vode – jačanje cirkulacije, imuniteta, vezivnog tkiva i krvnih žila, uklanjanje upale živaca i još puno toga. ‘ S pisti u terme’ moto je kojim se godinama reklamira BKK. Oba gušta po takujin najbolje je priuštiti u prigodnim tjednima skijanja i termi, kada cijena smještaja od 280 eura u pansionu s doručkom i 490 eura u hotelu s četiri zvjezdice uključuje uz gratis ski-pass i tri posjeta u terme. Vrijedi svakog eura, na riječ!

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Prijatelji