Red Purple Black

Lavina se srušila na alpiniste na Kamešnici

IspisE-mail

POSLJEDNJE VIJESTI: POGINUO EDO RETELJ
Prava drama odvijala se jučer u poslijepodnevnim satima i nastavila danas na Kamešnici, gdje je četvero iskusnih alpinista pri usponu na najviši vrh ove planine zahvatila lavina. Već sat i po vremena od lavine, pripadnici HGSS-a stigli su u lavinu i krenuli u borbu za živote alpinista, među kojima su se nalazile i njihove kolege iz gorske službe spašavanja.

Nakon sat vremena HGSS je uspio doći do trojice alpinista i to Dalibora Filipovića (32), Domagoja Laušića (28) i Tonija Đogaša (27), dok četvrtog alpinistu nisu uspjeli pronaći, a radi se o Edi Retelju (52), jednom od najiskusnijih hrvatskih alpinista iza kojega su brojni osvojeni vrhovi i ture.

Sva trojica pronađenih alpinista zadobila su ozljede, a posljednje informacije govore da su smješteni na odjelu traumatologije te JIL-u u splitskoj bolnici  Za Edom Reteljem potraga je nastavljena tijekom noći te u nedjelju. U njoj je jučer sudjelovalo oko 40-ak spasitelja, a noćaš im se pridružilo još 30-ak.

Inače, lavina se dogodila na području između planinarskog skloništa Pešino vrilo na 1350 metara nadmorske visine i vrha Konj na 1856 metara nadmorske visine.

Oni koji poznaju prilike na Kamešnici kažu da je snijeg posljednjih dana na ovoj planini bio visok i do tri metra, a zadnji put je padao u noći s petka na subotu. U subotu je zapuhalo jugo i podiglo temperaturu, koja je na 1500 metara iznosila 2 C poviše nule, što je sve zajedno stvorilo uvjete za pokretanje lavina.

Vijest o stradavanju alpinista potresla je i redakciju te dio čitatelja Dalmacijaski, jer smo s mladim Domagojem Laušićem – Bucom te Edvardom Reteljem ostvarili zanimljivu suradnju, kako bi oni svoj doživljaj planine podijeliti s čitateljima nekoliko portala koji govore o prirodi,  pa smo na našim stranicama objavljivali njihove foto i video priče sa ponekih uspona, a posebno s onih na Čvrsnicu, koja im je uvijek izazov.

Nove vijesti - nedjelja 15.30
 

Edu Retelja u nedjelju je tražilo više od dvije stotine spasitelja iz Hrvatske i BIH. Nešto prije 15 sati markirao o ga je pas Aki u podnožju 75-metarske litice na 1.100 metara nadmorske visine, nakon čega su spasitelji pronašli beživotno tijelo ovog velikog planinara.                                                              

Vijest o tragičnoj smrti Ede Retelja pogodila je brojne planinare, članove gorskih službi spašavanja, poklonike visina, snijega i planina.

Ovom prilikom njegovoj rodbini, prijateljima i suradnicima redakcija DalmacijaSki upućuje izraze iskrene sućuti.

PRIČA 1
http://dalmacijaski.com/novosti/aktualnosti/1251-jos-uspona-na-cvrsnicu

PRIČA 2
http://dalmacijaski.com/novosti/aktualnosti/743-snijeg-u-svim-prilikama

KOMENTARI

Prijatelji