Red Purple Black

Snijeg do vikenda, a potom naglo zatopljenje

IspisE-mail

Do petka, 25. studenoga, u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice u Lici, Gorskom kotaru i u nizinama, ali i na Jadranu, očekuju se snježne oborine, rekao nam je u nedjelju dežurni sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda. Dodao je da snijeg krajem studenoga, mjesec dana prije kalendarskog početka zime, nije neuobičajena pojava.  »Međutim, od sljedećeg vikenda očekuje se iznimno zatopljenje, pa bi nakon snijega trebalo doći sunce, a temperature bi se u većem dijelu zemlje trebale popeti do čak 15 Celzijevih stupnjeva«, rekao nam je meteorolog Kristijan Božarov, član hrvatskoga Crometeo tima, koji okuplja ljubitelje meteorologije.

Opovrgnuo je neke medijske napise o iznimno hladnoj i oštroj zimi. »To je čisti senzacionalizam. Vrijeme ne može istodobno biti i hladno i snježno«, rekao je Božarov i dodao da su mišljenja o iznimno hladnoj zimi doneseni na temelju sezonskih prognoza, koje nisu precizne i ne mogu se uzeti kao planovi za budućnost.

Prošle je zime prvi snijeg počeo u većem dijelu zemlje padati tek sredinom siječnja, pa će ovogodišnje dječje zimske radosti i muke vozača, barem na kraće razdoblje, početi ranije nego što smo se nadali. Do vikenda se temperature zraka neće bitnije mijenjati - jutarnje u kontinentalnom dijelu bit će oko minus šest, u nekim krajevima do minus 10, dok će najviše dnevne biti oko dva Celzijeva stupnja. Na Jadranu će se temperature kretati između tri i devet Celzijevih stupnjeva. Takve temperature bit će nešto niže, ali ne i neuobičajene u odnosu na prosjek za ovo razdoblje studenoga. Snijeg nošen burom može se očekivati i na Jadranu.

Inače, u noći na nedjelju na Biokovu iznad Makarske pao je prvi snijeg. Na najvišem vrhu Svetom Juri temperatura je u nedjelju ujutro iznosila minus 8,8 Celzijevih stupnjeva. Hladnoća i bura donijele su pravo zimsko vrijeme na Makarskom primorju gdje je u nedjelju bura puhala brzinom od 40 čvorova na sat. Hrvatski autoklub upozorava vozače na oprezniju vožnju kroz gorja, jer je tamo, osim snijega, moguća i poledica.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji