Red Purple Black

Niče novi Platak

IspisE-mail

PARKIRALIŠTE, CESTA, DOM S TRI ZVJEZDICE
Za mjesec dana trebalo bi biti završeno uređenje prometnice i parkirališta na Platku kao i proširenje 2,2 kilometra prometnice od Malog Platka do parkirališta Platak, čija su gradilišta obišli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša te predstavnici Županijske uprave za ceste, Goranskog sportskog centra i izvođača radova – GP-a Krk.

– Izuzetno mi je drago da smo se našli ovdje na Platku u ovom sastavu, što pokazuje veliki doprinos i napore uložene u projekt SRC Platak. Prije tri godine Županija je počela projekt Platak, najprije sređivanjem imovinsko-pravnih odnosa na ovom dijelu Platka na kojem se sada nalazimo. Uz radove koji su u tijeku te ulaganja u žičare, možemo reći kako će na Platku u kratkom roku biti uloženo ukupno 15 milijuna kuna. Uz spomenute radove, u izradi je i dokumentacija za rekonstrukciju Velikog doma, koji će se urediti tako da zadovoljava uvjete objekta s tri zvjezdice, dok će Mali dom ostati kao planinarski dom. Svim navedenim radovima, kako onima koji su u tijeku, tako i onima koji su planirani u skorašnjoj budućnosti, namjera nam je podignuti kvalitetu boravka i bavljenja sportom i rekreacijom na Platku, kazao je Lambaša, dodajući kako je Općina Čavle sretna što je Županija prepoznala ideju novog Platka i uložila znatna financijska sredstva.

Žičare i vučnice

Župan Zlatko Komadina kazao je kako ovi radovi označavaju početak revitalizacije Platka i čine sastavni dio budućeg SRC-a Grobnik - Platak.

– Cilj nam je učiniti Platak zimskim, ali i ljetnim izletištem, pa će tako, primjerice, parkiralište koje će tijekom zime služiti za parkiranje vozila, tijekom ljeta dijelom biti igralište. Želimo povezati Platak s turističkom ponudom na moru i upravljati sa sustavom svih sportskih objekata kroz Goranski sportski centar. Uz sve navedeno i sanaciju žičara, možemo slobodno reći kako niče novi Platak, istaknuo je Komadina.

Županijski pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan kazao je kako će spomenuta cesta osiguravati pristup prema sadržajima koje Platak nudi.

– Nastavak projekta SRC-a Platak odnosi se na uređenje žičara Radeševo i Pribeniš, a i vučnice koje to nisu bile stavit će se u funkciju. Želimo učiniti Platak centrom cjelogodišnjeg turizma, osigurati da ljudi s malom djecom, dakle cijele obitelji, mogu svakodnevno doći na Platak i okrijepiti se i zabaviti istovremeno. Stoga ćemo urediti i prostor s dvadesetak roštilja i klupicama, kazao je Krpan.

Javna rasvjeta

Radovi na infrastrukturnim objektima lokaliteta Platak odnose se na uređenje prometnice i parkirališta na Platku ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna te sanacije i proširenja 2,2 kilometra prometnice od Malog Platka do parkirališta Platak vrijednosti 4,7 milijuna kuna.
Cesta koja se uređuje kroz parkiralište i vodit će do Velikog doma gdje će se urediti okretište za autobuse, bit će širine sedam metara, sa strane će imati nogostupe, uređenu javnu rasvjetu i sistem odvodnje, a u blizini će biti uređen upojni bunar.

Rekonstrukcija dijela županijske ceste na turističkom lokalitetu Platak financira se iz investicijskog programa Hrvatskih cesta za 2012. godinu, a rekonstrukcija prve faze parkirališta i dijela županijske ceste na području SC Platak, koju je naručio ŽUC, sredstvima proračuna Primorsko-goranske županije.

Pješačke i biciklističke staze, adrenalinski park i igralište

Direktor Goranskog sportskog centra Damir Majnarić podsjetio je kako je Općina Čavle u vlasništvo GSC-a ušla krajem prošle godine, kada je i sklopljen ugovor kojim se GSC-u daje upravljanje na žičarama Platak, kao i pratećim objektima na Platku.

– Prošle je godine obavljena rekonstrukcija žičare Radeševo i baby lifta Pribeniš, a ovogodišnja skijališna sezona počela je 19. siječnja i trajala do 8. travnja. U tih osamdeset dana, čak 38 je bilo s lošim vremenskim uvjetima, kada se nije moglo skijati. Ove godine planiramo staviti u funkciju vučnice Pribeniš 1 i Tešnje te popraviti sustav zasnježenja, a za sve spomenuto Županija je u proračunu osigurala 4,3 milijuna kuna, od čega će dio biti upotrijebljen i za izradu projekata proširenja skijališta. U bliskoj budućnosti u planu je i postavljanje novih vučnica na Radeševu. Što se tiče ljetnih sadržaja, tu mislimo urediti pješačke staze i jednu biciklističku stazu, dječje igralište, kao i adrenalinski park te izletište. Dio spomenutih projekata bit će realiziran ove, a dio sljedeće godine, a kandidirat ćemo ih i za europske fondove, kazao je Majnarić, dodajući kako sve ovo ima krajnji cilj učiniti Platak atraktivnim tijekom cijele godine.

Foto: Novi list

KOMENTARI

Prijatelji