Red Purple Black

Sedam dana snijega za dvije tisuće kuna

IspisE-mail

Pred nama je još jedna skijaška sezona. I dok mnogi već na prvi spomen odmora na snijegu razmišljaju o astronomskim cijenama, mi vam dokazujemo suprotno. Iako neki sedmodnevni aranžmani dosežu cijenu i od 8.000 kuna, mogu se naći i oni za čak 1.900 kuna po osobi.
Godišnji odmor na snijegu sve je popularniji i kod nas. Svake se godine broj Hrvata koji odlaze na skijanje povećava pa je tako prošle godine tu vrstu zabave izabralo čak oko tristo tisuća naših sunarodnjaka. Sezona skijanja u europskim odredištima uglavnom traje od prosinca pa sve do svibnja, a najčešće se kupuju sedmodnevni aranžmani.

ARANŽMANI I CIJENE

Cijene aranžmana variraju, a mi ćemo se okrenuti onim najjeftinijim, ali i najskupljim aranžmanima. Na cijene utječu različiti faktori. To su uglavnom odabir odredišta, vrsta smještaja i dodatna pretplata na školu skijanja.

Odabir odredišta jednostavno je podijeljen na ona luksuzna i ona manje luksuzna pa je nepotrebno pojašanjavati da ćete platiti do 30 posto više izaberete li umjesto apartmana hotel s četiri zvjezdice.

Što se smještaja tiče najjeftiniji je onaj u apartmanima, a znalci kažu da što je apartman veći cijena najma po osobi je manja. U veće apartmane može se smjestiti više osoba pa će tako cijena najma po osobi biti niža. Važno je znati da na faktor sniženja cijene utječe i sama udaljenost apartmana od skijaške staze. Dakle, što je apartman bliže stazi, cijena je paprenija.

Jedino na što ne možete utjecati su ulaznice za skijaške staze ili tzv. ski passovi čija se cijena za šest dana uglavnom kreće oko 110 eura. Roditelji s malom djecom mogu odahnuti jer su ski passovi za djecu do sedam godina starosti besplatni.

TOP DESTINACIJE

Prema podacima koje smo dobili od nekoliko naših turističkih agencija, kao najpopularnije destinacije zimskih odmora koje bukiraju Hrvati su talijanski Kronplatz , austrijski Nassfeld te francuski Les 2 Alpes.

Kronplatz je vrlo popularan među Hrvatima. Ovo skijalište ima 85 kilometara skijaških staza, a naši se sunarodnjaci na odlazak u Kronplatz najčešće odlučuju zbog njegove blizine i povoljnih cijena smještaja.

Ova se top ljestvica potvrdila i u agenciji Jumbo tours. Renato Habus navodi da njihova agencija nudi dvije vrste aranžmana – one sa smještajem u hotelima i apartmanima te paket aranžmane u koje su osim smještaja i prijevoza autobusom uključeni i ski passovi.

Nassfeld je jedan od tri top odredišta, prema našim agencijama. Smješten je na granici Italije i Austrije pa su Hrvati česti posjetitelji. Ovo skijalište ima 110 kilometara staza, a tamo se možete naći za nešto više od tri sata vožnje automobilom.

No - kako smo u naslovu najavili jeftino - pronašli smo i paket aranžman zimovanja sa smještajem, i to šest noćenja, s plaćenim ulazima na skijaške staze i boravišnim taksama za samo 1.880 kuna. Kamo se ide? U francusko odredište Les 2 Alpes.

KADA NA SKIJANJE?

U agenciji Spektar kažu da su najskuplji aranžmani uglavnom oni bukirani u razdoblju od 7. do 14. siječnja, i to u hotelima s tri i četiri zvjezdice. Tako ćete za sedam polupansiona u hotelu s četiri zvjezdice u Tignesu izdvojiti čak 9.590 kuna po osobi, no tješi činjenica da ima aranžmana, kao recimo onaj u talijanskoj ski regiji Paganella koji uključuje sedam polupansiona i šestodnevnu ski kartu u hotelu s tri zvjezdice, u iznosu od 2.840 kuna.

Važno je znati da na faktor sniženja cijene utječe i sama udaljenost apartmana od skijaške staze. Dakle, što je apartman bliže stazi, cijena je paprenija

Zaljubljenici u snježne radosti na skijanje obično odlaze početkom siječnja, a obitelji s djecom tu priliku koriste za vrijeme školskih praznika.

Iako se čini da mnoge ponude u našim agencijama više odgovaraju mladim društvima i parovima, europska su se zimska turistička odredišta pobrinula i za obitelji s djecom.

Tako mnoga odredišta imaju sadržaje poput igraonica i vrtića za djecu čija su radna vremena dvokratna – u jutarnjim satima djeca se igraju, a roditelji svladavaju strmine, dok za vrijeme ručka jedni drugima prepričavaju svoje avanture.

Kao idealno odredište za obitelji s djecom u agenciji Speranza izdvojili su austrijsko apartmansko naselje Ferien Park Kreischberg, od Zagreba udaljeno samo 330 kilometara. Mjesto ima sve potrebne sadržaje od trgovina, restorana, disko klubova do muzeja. Cijena sedam noćenja u ovoj obiteljskoj oazi u 'garsonijerskom' smještaju iznosi 3.680 kuna, dok najam kuće od 60 kvadratnih metara stoji 7.470 kuna. Iako se cijene čine malo jačima, u njih je uključeno korištenje zatvorenog bazena, saune, relaksarijuma i dječjeg vrtića.

U PRIVATNOM ARANŽMANU

Ne možete se othrvati pomisli da ćete u osobnom aranžmanu proći jeftinije? Sve ovisi o tome koliko ste snalažljivi i gdje ćete se uputiti. Ako ste željni snijega, a glamurozna odmarališta vam nisu prioritet, tada vam predlažemo da se poslužite neiscrpnim internetom i svoj smještaj dogovorite sami.

Vaše odredište ne mora biti zapadno od Hrvatske. I susjedna Bosna i Hercegovina poradila je na zimskom turizmu, a njihova odredišta Kupres, Vlašić, Jahorina i Bjelašnica mogu biti vaše, ako ne sedmodnevno, tada vikend odredište.

Što predlažemo? Jednostavno u tražilicu utipkajte 'zimovanje Bosna i Hercegovina', ili 'zimovanje Jahorina', ili navedite naziv nekog drugog zimovališta i surfajte. Iznenadit ćete se kada naiđete na tople i snijegom umotane kolibe u kojima sedmodnevni najam za pet osoba stoji 330 eura. U konačnici će tako smještaj za sedam dana svaka osoba platiti po 495 kuna.

Što više reći? Bacite se u potragu po agencijama ili surfajte internetom. Želimo vam lijep i nezaboravan odmor!

Izvor: T-Portal

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji