Red Purple Black

Snježne oborine obilježit će zadnje dane ove godine

IspisE-mail

SARAJEVO - U Bosni i dijelu Hercegovine, prema mjesečnoj prognozi Federalnog meteorološkog zavoda, razdoblje između Božića i Nove godine obilježit će snježne oborine. Zapravo, prognoze su da će snijeg, s manjim prekidima, padati od 20. prosinca do kraja godine, pa će oni koji planira ju dane blagdana provesti na skijanju, sigurno doći na svoje.

Količina oborina u ovom mjesecu, ipak, će biti nešto manja od višegodišnjeg prosjeka, a i srednje temperature bit će niže nego obično. Sve u svemu, kažu meteorolozi, vrlo promjenjiv prosinac. Česte promjene vremena, koje su obilježile i protekli mjesec, mogle bi najviše neugodnosti praviti kroničnim bolesnicima.

- Bit će dana s temperaturama ispod nule, ali i toplijih. Snijeg očekujemo krajem prve dekade, te sredinom i krajem mjeseca. U pogledu temperatura, prosinac će biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 0,7 stupnjeva, kao i ukupna količina padalina koja je ovaj mjesec 79 litara po metru četvornom - kaže klimatolog Dženan Zulum.

Prema prognozama FMZ-a, za vikend 3. i 4. prosinca padat će kiša. Snijeg meteorolozi najavljuju za 6., 7., te 8. prosinca. Novi snijeg najavljuju za 15. i 16. prosinca, nakon toga se već 20. može očekivati kiša. Ponovno će se snijeg zabijeliti 21. prosinca i s manjim prekidima padati do početka 2006. godine. Na Božić meteorolozi ne očekuju snježne oborine.

Siječanj bi trebao biti najhladniji mjesec sezone, dok se najviše snježnih oborina očekuje krajem siječnja i u prvoj polovini veljače. No, neugodnosti kakve nam je snijeg donio prošle zime ove godine se ne bi trebale ponoviti. Zima bi, uvjerava nas Zulum, trebala biti suha i hladna.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji