Red Purple Black

Polarni vrtlog zahvatio SAD: Očekuju se najniže temperature u posljednjih 20 godina

IspisE-mail

Niske temperature, snijeg i snažni vjetar otežavaju promet na sjeverozapadu SAD-a. Škole su zatvorene u više gradova, a građane se upozorava da ostanu kod kuće. Snježna oluja odgovorna je za 16 života i više od 3700 letova otkazanih ovog vikenda. Dijelovi SAD-a pripremljeni su za jako niske temperature zbog "polarnog vrtloga".

U nedjelju je došlo do incidenta u zračnoj luci JFK u New Yorku. Zrakoplov iz Toronta iskliznuo je s piste prilikom skretanja. U incidentu nitko nije stradao, a svi letovi zaustavljeni su na dva sata zbog zaleđene staze.

"Najniže temperature u posljednjih 20 godina proširit će se danas sjevernim i središnjim dijelom SAD-a. U kombinaciji sa snažnim vjetrovima, te će temperature rezultirati po život opasnom hladnoćom koja odgovara 60 stupnjeva ispod nule", stoji u upozorenju savezne meteorološke službe.

Stručnjaci upozoravaju kako se ozebline mogu pojaviti u roku od nekoliko minuta na koži koja nije prekrivena odjećom.

Zatvorene škole

Guverner Minnesote naredio je zatvaranje svih škola kako bi zaštitio djecu od hladnog vremena. Javne škole u Chicagu promijenile su odluku te su objavile kako bi bilo opasno za djecu da dolaze u školu kada su vani ovako niske temperature.

Meteorolozi za vremenske uvjete krive "polarni vrtlog", kombinaciju niskih temperatura, snijega, leda i vjetra.

"To je samo veliko područje vrlo hladnog zraka koje se formira na Sjevernom polu ili polarnim regijama... obično ostaje u Kanadi, no ovog puta će doći sve do istoka SAD-a", kazao je meteorolog Phillip Schumacher, prenosi RT.

U Sjevernoj Dakoti očekuju se temperature od -31 Celzijeva stupnja, u Minnesoti -35, -26 u Indianapolisu i Chicagu. Zbog snažnog vjetra osjećaj će biti kao da je vani 50-60 stupnjeva ispod nule

Odlutala od kuće i smrznula se

Snježna oluja već je donijela oko 60 centimetara snijega na nekim područjima Kanade i sjeverozapada SAD-a.

Jedan radnik poginuo je u Philadelphiji nakon što je na njega pala velika količina soli kojom se posipa cesta. Na području države New York jedna je žena oboljela od Alzheimerove bolesti odlutala od kuće te je pronađena smrznuta, piše BBC.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji