Red Purple Black

Zimska sezona u BiH završena, a da nije ni počela

IspisE-mail

SKI CENTRI BILJEŽE VELIKE GUBITKE
Ovogodišnja zimska turistička sezona na Bjelašnici i Igmanu je totalno izgubljena, jer je ski-centar radio samo 20-ak dana, zbog čega ćemo imati ogromne financijske gubitke, izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica KJKP ZOI Muamera Šehić.

Naglasila je da je "po svemu sudeći ovo i kraj zimske turističke sezone", jer se ne očekuju nove snježne padavine ni u narednom periodu.

"Možemo reći da zimska turistička sezona ove godine nije ni počela, s obzirom na to da smo radili samo 15-20 dana i to zahvaljujući činjenici da smo proizvodili umjetni snijeg i da su zaposlenici ski-centra navlačili snijeg iz šume i s onih dijelova staze na kojim ga je bilo na druge dijelove staze", kazala je Šehić.

 

Prošlog vikenda na olimpijskoj planini Bjelašnici radili su ski-liftovi Heliodrom i Kotlovi, a od jučer nisu u funkciji jer se snijeg otopio.

"Jak vjetar je odnio snijeg sa staze, tako da apsolutno nema uvjeta za skijanje", kazala je Šehić.

Otkazani dolasci na Jahorinu

Zbog nedostatka snijega veliki broj gostiju je otkazao dolazak na bh. olimpijsku planinu Jahorinu.

"Samo do kraja siječnja u hotelu "Bistrica" otkazano je 2.000 noćenja koja su bila najavljena. Slična situacija je i u veljači i značajan broj gostiju je otkazao boravak. Protekle zimske sezone u siječnju je ostvaren promet od oko milijun KM, a ove godine svega 70.000 KM, što je pokazatelj da je Olimpijski centar "Jahorina" u velikim problemima i gubicima", naglasila je rukovoditeljica prodaje i marketinga Olimpijskog centra "Jahorina" Zorica Jovanović.

Precizirala je da je od početka protekle sezone od 11. prosinca do polovine veljače 2013. godine bilo 40 skijaških dana, a ove godine do sada ni 30 i to samo na dijelu skijališta.

Kada su uvjeti dozvoljavali radio je i sistem za umjetno osnježavanje na stazi Prača, ali ni to nije dovoljno. Napravljena je staza Prača, ali se taj snijeg otopio za nekoliko dana, tako da ni ta staza ne radi.

Jovanović je naglasila da je "od 1. marta najavljena grupa novinara iz Srbije, ali i njihov dolazak je uvjetovan snijegom".

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji