Red Purple Black

Slijedeći vikend treking na Čvrsnici

IspisE-mail

NEMA TKO NE MOŽE
U Hrvatskoj se godinama održava jedna zanimljiva liga za rekreativce koji vole miješati planinarenje, trčanje i orijentaciju. Zove se Treking liga. Ove godine ima 14 kola na raznim lokacijama, u tri  države. Novost je što se od ove godine uvodi novo natjecanje u sklopu Treking lige, HercegovinaTrek, čija će se događanja održavati od 11. do 13. srpnja  na Čvrsnici.

Natjecatelji će se moći okušati u tri kategorije. Najteža je ultra, u kojoj je staza duga 37 do 42 km, ima od 2.500 do 3.000 metara uspona i za prevaliti je najboljima potrebno oko 6 sati. Planinarska je srednje težine, staza je duga 20 do 24 km sa 1.200 metara uspona i traje oko 3 sata. Jogging kategorija je za rekreativce, staza je duga 12 do 14 km, uspon iznosi od 400 do 600 metara, a najbolji je mogu proći za 2 sata.

Sve kategorije imaju "Trail & Treking koncept" što znači da će zemljovid i trasa biti  objavljeni unaprijed, 8. srpnja, staza nije označena službenim  vrpcama već se koristiti postojeći markirani i ne markirani putevi na temelju zemljovida i pisanih uputa, a sve točke moraju se obilaziti numeričkim redoslijedom.

Prema planiranom rasporedu, u petak 11. srpnja  od 20 do 23 sata vršit će se registracije za utrku. Registracije će se nastaviti i u subotu u jutarnjim satima, nakon čega će u 10 sati u subotu, uslijediti start za sve kategorije. U 17 sati bit će proglašenje pobjednika i zajedničko druženje.

Najbolje muškarce i žene u sve tri kategorije očekuju nagrade.

Jedan od organizatora ovog natjecanja Šimun Cimerman, o motivima organizacije  utrke na Čvrsnici kazao je:

- I da, još jedan motiv zašto radim ovu utrku: naime, imam nekolicinu dobrih prijatelja Hercegovaca, rođenih Zagrepčana, koji su sa 1990-te na 1991. odjednom postali „veliki Hercegovci“. I dan danas se nakon čašice-dvije busaju u svoja „hercegovačka prsa“. No, Hercegovinu su vidjeli samo na slici ili iz automobila. Pa sam odlučio da ih najzad, uzmem za rukicu i povedem u njihovu pradomovinu, da se ne srame kada sjedaju samnom za stol, što jedan običan Purger poznaje njihovu pradomovinu bolje nego oni sami…A ujedno, da već jednom razbijemo predrasude o Hercegovcima, koje su nam nametnuli nekoliko „crnih ovaca“ pa tako stereotipno „obilježili“ i cijeli jedan narod. Garantiramo da će vas hercegovačka srdačnost i profesionalnost potući do nogu kada dođete na Blidinje.

Više o natjecanju možete saznati na linku www.treking-liga.com.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji