Red Purple Black

Zbog novog snijega velika je opasnost pokretanje lavina

IspisE-mail

UPOZORENJE SKIJAŠIMA, BORDERIMA I PLANINARIMA
Nove količine snijega na brojnim planinama privući će ljubitelje zimskih radosti kako skijaše i bordere tako i planinare. No, upravo ti novi nanosi snijega ujedno mogu biti i velika opasnost zbog pokretanja lavina, stoga budite oprezni.

"Skijašima se savjetuje da se strogo pridržavaju ski staza, a planinarima da naredna tri dana ne idu na strme staze. Potrebno je sačekati da se snijeg koji pada zalijepi za ranije formiranu ledenu površinu, i tako se izbjegne opasnost od pokretanja lavine", rekao je u izjavi za Fenu voditelj Federalne službe za spašavanje sa visina i predsjednik sarajevskog “Kluba spasavalaca 2000″, Pašaga Grbo, uz napomenu da je nakon Slovenije, BiH najpodložnija lavinama na prostoru zapadnog Balkana.

Posebno opasne lokalitete za bordere, Grbo navodi pravce sa vrha Bjelašnice (Opservatorij) prema Sitniku i Stanarima, kao i Visočicu, Prenj, Čvrsnicu, a za skijaše stazu iznad Kotlova na Bjelašnici. Pored tih lokaliteta, kaže Grbo, nije preporučljivo narednih dana planinariti ili skijati bilo gdje na planinama gdje su velike količine snijega. Kako se u BiH nitko profesionalno i institucionalno ne bavi problemom lavina, preostaje individualna zaštita koja znači oprez i svjesnost o eventualnoj opasnosti.

"Radeći više od 50 godina na spašavanju ljudi, naučio sam da nesreće dolaze isključivo zbog nepoznavanja planine i ćudi prirode koju treba ‘nadmudriti’ razumom i znanjem. Lavina je predvidiva opasnost, a tzv. adrenalin je poguban", kaže Grbo.

Skijašima, borderima i planinarima se savjetuje da prilikom prelaska okomitih padina to čine uvijek pri vrhu, jer se tu pokreće najmanja količina snijega. Izuzev kamenitih terena i pašnjaka, na svim drugim terenima sa nagibom od 15 do 65 stupnjeva dolazi do pokretanja snježne mase i njenog pretvaranja u lavinu. A pred lavinom se ne može pobjeći, jer je brzina kretanja snijega 400 kilometara na sat.

Nažalost, jedini koji se bore sa lavinama su spasioci, a oni uglavnom djeluju post festum, da pronađu tijelo stradalog, jer je vrijeme preživljavanja pod snijegom (u lavinama mokrog snijega to je 3-5 minuta) prekratko da bi se unesrećeni živ evakuirao.

Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje

Ugaženoga snijega i poledice ima na dionicama cesta zapadne i jugozapadne Bosne.
Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje
Zbog ugaženoga snijega i sniježnih nanosa zabrana je prometa za teretna vozila i tegljače na dionicama:

- M-14.2 Drvar - Grahovo,
- M-15 Livno - Šujica, Glamoč - Mliništa.

Obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila i tegljače preko planinskih prijevoja.
Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.
__________________________________________

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han - Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Zbog sniježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice R-413a Travnik - Galica, R-419 Mihalji - Blidinje i R-433 Ulog - Klanci.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica - Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 t.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

- M-4 Tuzla - Šićki Brod,
- M-6 Ljubuški - Čapljina,
- M-16 Jajce - Crna Rijeka (u mjestu Lučina),
- M-17 Doboj - Šešlije,
- R-425 Čapljina - Međugorje (Zvirovići).
_________________________________________

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.
Za sve usluge pomoći na cesti obratite se Auto-moto savezu na telefon 1288.
__________________________________________

Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04. na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Izvor: Hercegovina.info

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji