Red Purple Black

Nevrijeme sa snijegom, burom i kišom zahvatilo Hrvatsku i BiH

IspisE-mail

SMIRIVANJE VREMENA SE OČEKUJE ZA VIKEND
Ciklona Rea stigla je nad Hrvatsku i donijela prvu marčanu buru i prolazan povratak zimskih temperatura zraka. U sjevernim kopnenim krajevima je uglavnom suho i vjetrovito. U Slavoniji mjestimice ima kiše i susnježice, a u Lici i Gorskom kotaru snijega. Do Splita je već zapuhala olujna bura s orkanskim udarima, a južnije od Pelješca još ima juga, prenosi Crometeo. Pretežno mokar ili vlažan kolnik i povećana opasnost od odrona karakteriziraju danas prometnu situaciju i u većem dijelu BiH.

Da će nam sljedeća dva dana vremenske prilike biti ekstremne, jasno je i po upozorenju kojega je unutar MeteoAlarm sustava izdao DHMZ, te je cijeli Jadranu “obojio” u crveni – najveći stupanj meteo upozorenja. Crveno upozorenje, samo na jugu Dalmacije odnosi se i na mogućnost ekstremnih količina kiše.

Ova bura mogla bi po snazi prestići orkansku buru s početka veljače. Njena snaga već je učinila svoje pa je mnogo polomljenih grana, iščupanih stabala iz korijena, polomljenih električnih stupova. Jaka bura pravi velike probleme i u odvijanju prometa, kako cestovnog, tako i pomorskog. Bura je ponegdje spustila snježnu granicu u Zagori do najnižih predjela. U Lici i Gorskom kotaru pada snijeg, osobito u Lici uz granicu s BiH gdje mjestimice može pasti više od 20 cm novog snijega uz olujni vjetar i zapuhe.

U susjedenoj BiH kolnici djelomično zasniježeni

Livno-Šuica-Kupres-Bugojno, Kolo-Tomislavgrad-Šuica, Glamoč-Mlinište, Bugojno-Novi Travnik, Nević Polje-prevoj Komar i Semizovac-Olovo. Zbog pada temperature tijekom noći mogu se očekivati nailasci na poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima se savjetuje da voze opreznije, vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prema najavama vikend donosi postupno smirivanje vremenskih prilika. Bit će većinom suho, a očekujemo i sunčana razdoblja. Još su ponegdje moguće slabije oborine, vjerojatnije u Lici i Slavoniji.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji