Red Purple Black

ZIMA JE KLIMATOLOŠKI POČELA: Meteorolozi kažu da u Hrvatskoj neće biti prosječna

IspisE-mail

(NE)UOBIČAJENE PRILIKE
Kao što je studeni, prema još uvijek neslužbenim podacima, bio u većini krajeva iznadprosječno topao, slično će se nastaviti i u prvih desetak dana prosinca, priopćio je Državni hidrometeorloški zavod, koji, uz dozu opreza, najavljuje i iznadprosječnu zimu.

Prema klimatološkoj raspodjeli, zima je počela 1. prosinca. Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, što se temperature tiče, bit će to najvjerojatnije još jedna iznadprosječno topla zima, navodi DHMZ. Napominje kako to međutim ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

Oborine u granicama prosjeka

Što se oborine tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborine.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DHMZ-a, navodi se da je ta prognoza u skladu sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF), čiji je član i Hrvatska. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument o tome.

SEZONSKA PROGNOZA: Evo što kažu američki meteorolozi o zimi koja je pred nama


Nesvakidašnji prizor s dubrovačke plaže Banje početkom studenoga

Iznadprosječno topla zima

Iz njega se može vidjeti da se za područje Hrvatske predviđa iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu.

Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

Izvor: Net.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji